AZ Monica leert personeel hoe om te gaan met agressie: "Minstens elke week geval van fysiek of verbaal geweld"

In de ziekenhuizen van AZ Monica in Antwerpen kan het personeel vanaf vandaag een cursus volgen over hoe ze best omgaan met agressie. Dit jaar alleen al waren er op de 3 campussen van het ziekenhuis 58 gevallen van agressie tegen hulpverleners. "We willen ons personeel handvaten geven om hier op een goede manier mee om te gaan", vertelt Tom Verbist van AZ Monica.

Het is geen verrassing dat het AZ Monica start met deze cursus. "We merken dat ons personeel steeds vaker te maken krijgt met zowel verbale als fysieke agressie. Soms zelfs meerdere keren per dag", klinkt het bij het ziekenhuis. Vaak ligt de oorzaak bij patiënten die onder invloed zijn van alcohol of drugs. "Maar soms vinden mensen ook dat ze op de spoeddienst te lang moeten wachten en zorgt dat voor frustratie. Het is al gebeurd dat mensen met dementie agressief worden. Zij begrijpen vaak niet wat er aan de hand is.

(Lees verder onder de foto.)

In de cursus leert het personeel hoe ze agressieve situaties kan ontmantelen en ervoor zorgen dat het niet escaleert. "En ze leren zichzelf ook te beschermen", aldus Verbist. Met de slogan 'Ik kan tegen een stootje, maar agressie gaat een stap te ver!' moedigt het ziekenhuis haar medewerkers aan om de opleiding te volgen.

Meest gelezen