Foto: Radio 2

Brand in Antwerpse haven onder controle, rampenfase beëindigd

De brand bij een afvalverwerkend bedrijf in de Antwerpse haven, is sinds vrijdagochtend 4.40 uur onder controle. De brand is donderdagnamiddag ontstaan bij het bedrijf in de Azobestraat. Daardoor was het Amerikadok tijdelijk afgesloten. De brand ging gepaard met een grote rookpluim, die in de hele stad zichtbaar was. De brandweer en een sleepboot kwamen ter plaatse om de brand te blussen. 

De brand is donderdag kort na de middag ontstaan in een grote stapel houtafval van 7 meter hoog op 20 meter breed. "De hulpdiensten voerden reeds verschillende metingen uit in de ruime omgeving. Er werden daarbij geen abnormale of onrustwekkende waarden gemeten op de begane grond. De windrichting verandert wellicht tijdens de nacht, waardoor ook bijvoorbeeld Linkeroever tijdelijk beperkte hinder kan ondervinden", vertelt Jasmien O, woordvoerder van Brandweer Zone Antwerpen.

De brandweer kwam massaal ter plaatse, met 15 brandweerwagens en een sleepboot. De bluswerken aan de houtstapel hebben tot een stuk in de nacht geduurd. "Dit komt omdat we stelselmatig de grote hoop uit elkaar moeten trekken, blussen en afvoeren", aldus Jasmien O.  Rond 4.40 uur was de brand onder controle. Er blijft nog één  brandweerwagen aanwezig om te controleren of de brand niet heropflakkert.

Er was ook een grote rookpluim te zien tot in het stadscentrum.  Intussen is er geen rook meer.  De oorzaak van de brand is nog niet bekend. 

Bekijk hieronder de eerste beelden:

Videospeler inladen...
Foto: Radio 2
Foto: Radio 2
Foto: Radio 2
De rookwolk boven de stad

Meest gelezen