Coronablog - Wat met mondmaskers op school? Onderwijsveld zit woensdag samen met minister Weyts

De mondmaskerplicht verdwijnt vanaf 1 oktober in Vlaanderen en vanaf die dag mogen de discotheken weer open gaan. Dat heeft het Overlegcomité beslist. De verschillende deelstaten kunnen zelf beslissen of ze deze versoepelingen doorvoeren. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wat met mondmaskers in het onderwijs?

Na de beslissing van het Overlegcomité om de regels over de mondmaskers te versoepelen, rest de vraag: wat met de resterende mondmaskermaatregelen in het onderwijs? Dat is gemeenschapsmaterie, waar de ministers van Onderwijs in Vlaanderen, Wallonië en Brussel een beslissing over moeten nemen.  

Woensdag zit Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met het onderwijsveld.  Dat laat Weyts via zijn woordvoerder weten aan VRT NWS. 

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vermoedt dat de mondmaskerplicht in het onderwijs "zeker iets is wat door de betrokken ministers besproken zal worden". 

"Zij hebben in het verleden samengezeten en beslist over de maatregelen die in het onderwijs van toepassing zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat zij na de beslissingen vandaag van het Overlegcomité opnieuw de maatregelen die gelden in het onderwijs opnieuw tegen het licht zullen houden en zullen bekijken of het nog nodig is de maatregelen over de mondmaskers toe te passen."

Bekijk hier de reactie van minister Verlinden op de uitkomst van het Overlegcomité:

Videospeler inladen...

Dit heeft het Overlegcomité beslist

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen heeft beslist dat vanaf 1 oktober de maatregelen rond de mondmaskers versoepeld mogen worden. Ook mogen de discotheken vanaf dan open, als ze met de coronapas werken.

Een kort overzicht van de beslissingen van het Overlegcomité: 

  • Mondmaskers zullen vanaf 1 oktober niet langer verplicht zijn in de horeca en in winkels, zowel voor klanten als het personeel. De verschillende deelstaten kunnen wel nog beslissen om de mondmaskerplicht te behouden. 
    Het Brussel Hoofdstedelijk Gewest zal deze versoepelingen niet doorvoeren, Vlaanderen wel. In Wallonië moet de knoop nog worden doorgehakt.
  • Mondmaskers zullen alleen nog verplicht zijn in het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro en stations), in zorginstellingen (ziekenhuizen en woonzorgcentra) en bij contactberoepen (dokters, kappers....).  Bij evenementen met meer dan 500 binnen en 750 buiten zonder Covid Safe Ticket is het mondmasker ook verplicht.
  • Discotheken mogen vanaf vrijdag 1 oktober weer open gaan als ze met het Covid Safe Ticket werken. Dat betekent dat bezoekers moeten kunnen bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, recent negatief getest zijn of hersteld zijn van covid.

    Meer info over het Covid Safe Ticket vind je in dit artikel: Met een pasje naar festivals, een voetbalmatch en andere grote evenementen: zo werkt het Covid Safe Ticket.

Een uitgebreid overzicht van de beslissingen van het Overlegcomité is te vinden in dit artikel:

Vilvoordse burgemeester Bonte: "Hoop op ruimte om maatwerk te doen met coronapas"

Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) van Vilvoorde begrijpt de versoepelingen in Vlaanderen, maar vraagt speciale aandacht voor de Vlaamse gemeenten in de Rand rond Brussel, zoals Vilvoorde.  

De vaccinatiegraad in de Rand ligt lager dan in de rest van Vlaanderen.  Een verplichte coronapas kan volgens hem in dat verband helpen. 'Ik hoop dat er ruimte komt om in de Rand maatwerk te doen zodat we effectief de achterstand in de vaccinatiegraad kunnen inhalen", aldus Bonte. Hij is ervan overtuigd dat het Covid Safe Ticket kan helpen om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren. 

NSZ verheugd over beslissingen Overlegcomité

 Zelfstandigenorganisatie NSZ is blij dat de mondmaskerplicht op de schop gaat in de horeca en de winkels en dat de discotheken weer open gaan vanaf 1 oktober in Vlaanderen. "Dit is schitterend nieuws voor alle zelfstandigen én hun personeel voor wie een hele dag een mondmasker dragen echt begon door te wegen."

De versoepelingen komen er wel nog niet in Brussel. "De Brusselse middenstand is nog steeds het slachtoffer van de lakse inentingscampagne in de hoofdstad", luidt het.

NSZ roept ook op tot burgerzin. "We moeten verstandig omgaan met deze vrijheid en nu niet alle remmen losgooien. Dit zou kunnen leiden tot een nieuwe golf van infecties en ziekenhuisopnames in het najaar, wat dan weer zou kunnen leiden tot een ommekeer of, in het ergste geval, een nieuwe lockdown."

De zelfstandigenorganisatie blijft erop aandringen dat de steunmaatregelen (overbruggingsrecht wegens omzetdaling, tijdelijke werkloosheid) ook na 30 september worden verlengd.

Kappersfederatie: "Wij respecteren de beslissing van de regering"

"Wij respecteren de beslissing van de regering", zegt Charles-Antoine Huybrechts, voorzitter van Febelhair. De sectorfederatie van Belgische kappers spreekt haar vertrouwen uit in het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land. "Wij gaan ervan uit dat de regering zich baseert op advies van de experten en dat zij adviseren op basis van hun studies", klinkt het.

Net als op het openbaar vervoer en in zorginstellingen, blijft het mondmasker ook in oktober verplicht bij medische en niet-medische contactberoepen. In die laatste categorie vallen onder andere schoonheidsspecialisten en kappers. 

"Als er een uitzondering wordt gemaakt voor contactberoepen, voor kappers, zal dat noodzakelijk om de epidemie onder controle te houden", zegt Huybrechts. "Het is natuurlijk jammer - idealiter werken wij zonder mondmasker - maar wij respecteren de beslissing van de regering." 

Febelhair ziet het afschaffen van de mondmaskerplicht in kapsalons tegen midden oktober graag weer op de onderhandelingstafel van het Overlegcomité liggen. "Ondertussen doen wij ons best om in deze moeilijke omstandigheden te werken", klinkt het.

Viroloog Steven Van Gucht: " Er is nog altijd een potentieel voor een grote vierde golf. "

Viroloog Steven Van Gucht vindt dat de mondmaskerplicht in Vlaanderen een tweetal maanden te vroeg wordt afgebouwd.  De Sciensano-viroloog stelt in het tv-programma "Terzake" dat de komende twee maanden een grote test zullen zijn, omdat we meer binnen zullen leven, terwijl zeker in Brussel de vaccinatiegraad nog te laag is. 

"Er is nog altijd een potentieel voor een grote vierde golf", waarschuwt Van Gucht. "Vlaanderen zal er ook niet volledig van gespaard blijven. Van Gucht schat risico’s voor Vlaanderen een stuk kleiner dan in Wallonië en Brussel,. Maar, zo gaat hij verder, het zal er ook van afhangen hoe de bevolking en werkgevers omgaan met de afbouw van de mondmaskerplicht.

Van Gucht ziet het mondmasker als een handig en goedkoop middel om besmettingen te voorkomen. Gemakkelijker dan ventilatiesystemen installeren. Al vindt Van Gucht ventilatie op de lange termijn heel belangrijk, belangrijker dan de mondmaskers, die ons op korte termijn nog kunnen beschermen.  

Bekijk hier de volledige reactie van viroloog Steven Van Gucht in "Terzake":

Videospeler inladen...

Voka opgelucht dat mondmasker op werkvloer verdwijnt

Voka, het Vlaams netwerk van Ondernemingen, is opgelucht dat het mondmasker op de werkvloer verdwijnt. Een logische beslissing, zo meldt de werkgeversorganisatie na afloop van het Overlegcomité.

"De vaccinatiegraad in Vlaanderen ligt torenhoog. Het is daarom veilig om het mondmasker op de werkvloer nu los te laten, zowel in de bedrijven als in de andere geledingen van onze economie en samenleving", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. 

"De mondmaskerplicht wordt op de werkvloer elke dag moeilijker om toe te passen. Het draagvlak ebt weg, zeker wanneer medewerkers in de privé- of ontspanningssfeer deze regel niet meer hoeven te volgen."

Regering wil volgende week stappen zetten in verplichte vaccinatie zorgpersoneel

De federale regering hoopt volgende week stappen te kunnen zetten in de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) na afloop van het Overlegcomité.

"We hebben adviezen gevraagd van onder meer de Nationale Arbeidsraad en de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen", zei Vandenbroucke. "Die komen vandaag of begin volgende week. Dan beginnen we aan een juridisch kader en ik hoop dat we vrij snel tot een verplichting kunnen komen in de zorg. Ik kan me voorstellen dat er overgangsbepalingen zullen zijn, maar ik denk dat we vrij snel duidelijk moeten maken dat vaccinatie in de zorg een evidentie is."

Een verplichting voor de hele bevolking komt er niet. "Ik zie niet hoe dat praktisch kan worden georganiseerd", zei de minister.

Agoria ziet spanningsveld tussen privé en werkomgeving

Technologiefederatie Agoria vindt dat er na de nieuwe versoepelingen voldoende aandacht moet gaan naar de gezondheidsmaatregelen in de werkomgeving. De federatie ziet een "sterk vergroot spanningsveld" tussen de maatregelen in het privéleven en die op het werk.

"In bijvoorbeeld de horeca verdwijnen de maatregelen rond afstand houden en mondmaskers, maar in de ondernemingen blijven die nog steeds van toepassing", merkt Agoria op. "Het draagvlak verkleint en het wordt moeilijker voor de werknemers om dit te begrijpen en bijgevolg toe te passen. Het wordt ook moeilijker voor het management om dit te doen naleven op de bedrijfsvloer."

Agoria herinnert er ook aan dat steunmaatregelen eind september vervallen. Er zijn nog een pak ondernemingen die de zware gevolgen van de epidemie nog niet hebben verteerd en de soepele regeling van tijdelijke werkloosheid nog nodig hebben, zegt de technologiefederatie.

BEKIJK - Van "vals gevoel van veiligheid" tot bijna overal verplicht: een overzicht van anderhalf jaar mondmaskersaga

De mondmaskers mogen binnenkort op de meeste plaatsen in Vlaanderen af. De mondmaskerplicht kwam er bij ons pas na de eerste lockdown. Maandenlang was er discussie over het nut van de zogenoemde mondkapjes, zeker in open lucht. Niet nodig, werd eerst gezegd, daarna toch sterk aanbevolen en uiteindelijk verplicht.

Een overzicht van de mondmaskersaga:

Videospeler inladen...

Meest gelezen