De vier ruimtetoeristen in de Dragon-capsule.

Hoogleraar sterrenkunde kritisch over (on)zin van ruimtetoerisme: "Veroorzaakt hele hoop rotzooi, brengt niets bij"

Vervuilend, extreem duur en nutteloos. Dat vindt hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke van de eerste commerciële ruimtevaart van SpaceX. Icke ziet geen voordelen in het ruimtetoerisme. Sterker nog, volgens hem heeft de mens niets te zoeken in de ruimte. "Ze maken misbruik van de goede naam van de sterrenkunde."

SpaceX gaf vandaag het startschot voor commerciële ruimtevaarten waarin nieuwsgierige, maar vooral kapitaalkrachtige ruimtetoeristen zich even astronaut kunnen wanen. Vier gewone burgers zullen drie dagen zonder astronauten in de ruimte verblijven. Tijdens de reis zullen ze wetenschappelijke experimenten uitvoeren en geld inzamelen voor het goede doel.

Toch is niet iedereen enthousiast over ruimtetoerisme. "De manier waarop het nu gebeurt, is zoals zo vaak met miljardairs: zij het plezier en wij de rotzooi", zegt Vincent Icke, hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden.

Icke is duidelijk geen fan van de eerste ruimtereis met enkel toeristen. "Ze zorgen voor een hele hoop vervuiling ten behoeve van amper vier mensen. De andere acht miljard mensen op deze planeet hebben er geen voordeel aan."

Volgens Icke zullen in de toekomst enkel heel rijke mensen zich een ticketje naar de ruimte kunnen veroorloven. "Het is heel avontuurlijk, beter dan bijvoorbeeld een vakantie naar Ibiza."

Beluister hier het gesprek met hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke over ruimtetoerisme in "De wereld vandaag":

Geen vaste wetenschappelijke basis

SpaceX pakt ermee uit dat de vier bemanningsleden tijdens hun reis verschillende experimenten zullen uitvoeren. "De reis wordt gerechtvaardigd door de verwijzing naar het wetenschappelijk onderzoek", legt Icke uit. Maar het soort onderzoek strookt volgens de hoogleraar niet met echt ruimte-onderzoek dat bijvoorbeeld door automatische sondes en telescopen wordt uitgevoerd. "De mens heeft niets in de ruimte te zoeken. Ze maken misbruik van de goede naam van de sterrenkunde."

Ruimte-onderzoek is volgens de hoogleraar dan ook perfect mogelijk zonder menselijke aanwezigheid in de ruimte. "Wetenschappelijk onderzoek gebeurt al sinds de tijd van Galileo Galilei met instrumenten, niet met mensen." Icke is duidelijk: de mens heeft weinig redenen om de ruimte in te trekken, laat staan als amateur.

Mensen zoals Elon Musk interesseert dat geen snars

 

Vincent Icke, hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden

De Verenigde Naties hebben afgesproken dat de ruimte begint op 100 kilometer boven het aardoppervlak. Daarnaast waren ze het erover eens dat de ruimte gezamenlijk erfgoed is van de mens. "Dat betekent dat de ruimte aan iedereen toebehoort, maar mensen zoals Elon Musk (de eigenaar van SpaceX) interesseert dat geen snars", zegt Icke. "Zij denken 'als het van iedereen is, dan mag ik het pakken'. Zoiets valt niet tegen te houden, want er zijn geen regels in de ruimte." Andere commerciële initiatieven zullen dus snel volgen, denkt de hoogleraar.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen