Guinness Book of Records vermeldt Lam Gods als meest gestolen schilderij. Maar is dat wel zo?

In de nieuwste editie van het Guinness Book of Records staat dat het Lam Gods, het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck, het vaakst gestolen schilderij ter wereld is.  Het schilderij zou volgens het boek maar liefst zeven keer gestolen zijn.  Volgens kunsthistoricus en deken van de Sint-Baafskathedraal Ludo Collin is het Lam Gods maar één keer echt gestolen. 

In de nieuwste editie van het Guinness World Records-boek staat één record op naam van Gent vermeld: dat van vaakst gestolen schilderij. Het gaat dan om het Lam Gods, het wereldberoemde schilderij van de gebroeders Van Eyck dat in 1432 af was, en in de loop der jaren maar liefst 7 keer gestolen zou zijn. 

Grote fout

"7 is dan wel een heilig getal, maar het klopt niet", zegt deken van de Sint-Baafskathedraal en Lam Gods-kenner Ludo Collin. "Het schilderij is maar 1 keer gestolen, in 1934, het gaat dan om het paneel van "De rechtvaardige rechters en Sint -Jan De Doper." 

Met een beetje goede wil kan je de overbrenging van de panelen naar Pau door nazi-Duitsland tijdens WOII ook beschouwen als diefstal

Ludo Collin, deken Sint-Baafskathedraal en kunsthistoricus

Franse Revolutie

Volgens het Guiness Book of Records is het Lam Gods voor het eerst gestolen tijdens de Franse Revolutie. Al scheelde het niet veel of het schilderij was toen al niet meer in Gentse handen. "In 1578 is het overgebracht door de calvinistische republiek naar het Genste stadhuis, met de bedoeling om het aan de koningin van Engeland te schenken, maar dat is niet gebeurd", weet Ludo Collin. "Tijdens de Franse Revolutie werd ons land aangehecht aan Frankrijk, en werden alle kerkelijke goederen als nationaal goed aangeslagen. Je kan het dus moeilijk beschouwen als diefstal."

Zwerftocht tijdens Tweede Wereldoorlog

In het begin van de Tweede Wereldoorlog is het Lam Gods overgebracht naar het kasteel van Hendrik IV in Pau, in niet-bezet Frankrijk. "In 1942 collaboreerde de Franse Vichy-regering met nazi-Duitsland, dat het schilderij is gaan ophalen in Pau. Zij brachten het dan over naar het kasteel van Neuschwanstein, in afwachting van de voltooiing van het museum dat Hitler wilde bouwen in zijn geboortestad Linz in Oostenrijk", vertelt Ludo Collin. 

Toen de geallieerden landden in Normandië bracht Hitler het Lam Gods over naar een zoutmijn bij Altaussee, bij Linz. Hij bracht er ook heel wat gestolen kunst van Joodse families onder. "De kunst zat diep onder de grond verstopt, met heel wat lagen dynamiet erbovenop. Hij gaf de opdracht om op de knop te drukken en alle kunst op te blazen van zodra de geallieerden in de buurt kwamen. Dat is gelukkig gesaboteerd door de plaatselijke bevolking en de krijgsgevangenen die het moesten uitvoeren. De Amerikaanse bevrijdingstroepen, de 'Monument's Men', hebben die kunst daar gevonden en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars", vertelt Collin. 

Na de Tweede Wereldoorlog zou het schilderij volgens het Guinness Book of Records nog een aantal keren zijn gestolen, maar ook dat klopt niet, zegt Collin: " Het Lam Gods is toen simpelweg doorverkocht. Dat het zeven keer gestolen zou zijn, is opnieuw een kwakkel over het Lam Gods."

Meest gelezen