San Salvador
AFP or licensors

Duizenden protesteren in El Salvador tegen regering: "Nee, tegen dictator Bukele"

In El Salvador hebben duizenden mensen in de hoofdstad San Salvador geprotesteerd tegen de regering en tegen het gebruik van bitcoins als wettig betaalmiddel. Het is het eerste massaprotest in het Centraal-Amerikaanse land tegen president Nayib Bukele Ortez. De betogers vinden dat de president te veel macht naar zich toetrekt. Eerder waren er al protesten tegen de invoering van de bitcoin als betaalmiddel. 

El Salvador vierde gisteren tweehonderd jaar onafhankelijkheid van Spanje. Duizenden demonstranten verzamelden zich in de hoofdstad San Salvador, maar in plaats van feest te vieren, trokken ze door de straten om te protesteren tegen president Nayib Bukele Ortez en zijn regering. 

De president heeft volgens de boze betogers onder andere autoritaire middelen gebruikt om zijn greep op de macht te verstevigen en hij heeft de onafhankelijkheid van het gerecht verzwakt.

Zo oordeelde onlangs de hoogste rechtbank dat de president van het land toch twee opeenvolgende ambtstermijnen kan dienen, wat de weg voor Bukele vrijmaakt om zich opnieuw verkiesbaar te stellen in 2024.

San Salvador
AFP or licensors
San Salvador
AFP or licensors

"Nee tegen bitcoin"

Daarnaast werd er ook geprotesteerd tegen de controversiële beslissing van de regering om de bitcoin als wettig betaalmiddel in te voeren. De demonstranten vrezen dat de invoering instabiliteit en inflatie zal veroorzaken in het al verarmde land. 

Betogers droegen pamfletten met “no bitcoin” op,  sommigen staken bitcoin-automaten in brand, deze automaten laten transacties met de virtuele munt toe. Andere betogers droegen dan weer spandoeken met “nee tegen de dictatuur van Bukele” en “Bukele de dictator” op.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft El Salvador gefeliciteerd met zijn tweehonderd jaar onafhankelijkheid, maar waarschuwde ook dat "anti-democratische ontwikkelingen een groeiende bedreiging vormen" voor het land. 

Bitcoin-automaat in San Salvador
AFP or licensors

Bukele blijft populair

Vorige week voerde El Salvador als eerste land ter wereld bitcoins in als wettig betaalmiddel, naast de Amerikaanse dollar. Uit peilingen blijkt dat de meeste Salvadoranen tegen deze beslissing zijn.

Maar president Bukele blijft populair. De president, die heeft gezworen om de corruptie in zijn land aan te pakken, zou volgens recente krantenpeilingen nog steeds op de steun van meer dan 80 procent van de bevolking mogen rekenen. 

San Salvador
San Salvador
AFP or licensors
San Salvador

Meest gelezen