Eurocommissaris aan het breien in Europees Parlement, want "helpt voor de concentratie": flauw excuus of waarheid?

Eurocommissaris Margrethe Vestager zat gisteren te breien tijdens de speech van Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. De Deense politica zei zelf in het verleden al dat ze breit om zich beter te kunnen concentreren. "Dat is zeker mogelijk", aldus Stefan Van Der Stighel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit van Utrecht.

Een opvallend beeld gisteren in het Europees Parlement: Eurocommisaris Vestager die tijdens de speech van haar eigen voorzitter rustig aan het breien was.

Videospeler inladen...

Breien helpt haar om zich te concentreren, zo zei ze zelf al in het verleden. Al in 2018 stuurde ze volgende tweet de wereld in: "Breien helpt je focussen."

Ook Zweeds politica Ylva Johansson bracht blijkbaar haar breiwerk mee naar het Europees Parlement. "Dat kan absoluut helpen om beter te luisteren", aldus Van Der Stighel. "Voorwaarde is wel dat je er heel goed in bent, je mag geen aandacht meer besteden aan het breien zelf. Het moet als het ware op automatische piloot gaan. "

Er zijn heel veel voorbeelden van motorische acties die vanzelf gaan eens je er goed in bent. Het klassieke voorbeeld is natuurlijk fietsen. En die acties kan je combineren met andere taken. Een goed voorbeeld is naar de radio luisteren tijdens het autorijden. "Wanneer je net leert rijden, heb je al je aandacht nodig om de techniek te pakken te krijgen maar eenmaal je het onder de knie hebt kan je perfect autorijden en tegelijkertijd naar de radio luisteren", verduidelijkt Van Der Stighel. 

Beluister hier het gesprek met Stefan Van Der Stighel, hoogleraar cognitieve psychologie, in "De wereld vandaag" op Radio 1:

In sommige gevallen verhoogt het inderdaad zelfs de concentratie. Voor mensen die moeite hebben met stilzitten kost het soms meer moeite om helemaal niks te doen. Voor die mensen kan het bijvoorbeeld helpen om te wandelen, met de voeten te tikken of te tekenen tijdens een meeting. "Hetzelfde geldt voor kinderen met aandachtsstoornissen, we weten dat zij net beter leren wanneer ze mogen bewegen", verduidelijkt Van Der Stighel.

Vrijheid blijheid?

Je moet er natuurlijk ook rekening mee houden dat sommige acties zeer storend kunnen zijn, zeker voor mensen die niet begrijpen dat het moeilijk kan zijn om stil te zitten. "Een klas vol studenten met fidget spinners kan voor een prof heel vervelend zijn", aldus Van Der Stighel. "Maar studies tonen aan dat dit toch positief kan werken voor bepaalde mensen."

Je kan ook niet alles met elkaar combineren. Voor taken waar we nog moeten over nadenken gebruiken we het werkgeheugen, voor alles wat op automatische piloot gebeurt, spreken we een ander deel van het brein aan. "Het moeten dus vooral acties zijn die te maken hebben met beweging", verduidelijkt Van Der Stighel.

Sommige zaken vallen dus helemaal niet te combineren. Een boek lezen terwijl je telefoneert bijvoorbeeld. "Ook je sociale media checken tijdens de les, doe je beter niet", vult Van Der Stighel aan. Bepaalde zaken kan je nu eenmaal niet op automatische piloot uitvoeren. "We hebben het dan over denken, praten, luisteren, schrijven. Deze zaken vallen nooit met elkaar te combineren.

Team Great Knittin'

Niet enkel politici breien om zich te concentreren. Ook Olympisch kampioen Tom Daley viel deze zomer op toen hij aan het breien was op de tribune voor zijn wedstrijden. Het moet gewerkt hebben want de Brit dook naar z'n vierde Olympische medaille. 

Na de Spelen deelde hij overigens het resultaat van z'n breiwerk via Instagram. Een wollen trui met de Britse vlag en de Olympische ringen erop.

Meest gelezen