Leveringsproblemen uit China: foorkramers zitten stilaan door hun voorraad speelgoed en knuffels heen

De foorkramers raken maar moeizaam aan speelgoed en knuffels. De leveringen vanuit China komen niet vlot binnen en alles is fors duurder geworden. "We weten niet wat ons te wachten staat", klinkt het op de kermis in Hasselt.

Dit weekend is het Hasselt Kermis. Deze editie is er een zonder veel coronamaatregelen, maar de foorkramers hebben toch kopzorgen. Ze geraken momenteel heel moeilijk aan speelgoed en knuffels. En de voorraad is bijna op. "De leveringen vanuit China komen niet vlot binnen", vertelt foorkramer Eugène Vanlingen. "Er staan containers in de haven van Antwerpen, maar het wordt niet geleverd. En de prijs gaat omhoog hé, hoe langer het speelgoed daar staat, hoe duurder het wordt." 

Moeten onze prijzen ook omhoog? En net nu de mensen eindelijk weer naar de kermis komen?

"Normaal kost het 2.000 tot 4.000 euro om een container uit China te laten komen", vult Bert Vanseer aan. "Nu lopen de prijzen al op tot 21.000 euro." Marina, die met een nijlpaardenspel op de kermis staat, zit stilaan door haar voorraad speelgoed heen. "Nu de speelgoedprijzen zo opgeslagen zijn, weten we niet goed wat we moeten doen. Moeten onze prijzen ook omhoog? En net nu de mensen eindelijk weer naar de kermis komen? We weten niet goed wat ons te wachten staat." 

Gelukkig is het kermisseizoen bijna voorbij, zegt Eugène Vanlingen. "Na Hasselt gaan we nog naar Luik en dan is het seizoen gedaan en hopelijk hebben we een winter zonder corona."

Meest gelezen