Radio 2

Genk start met fietsbibliotheek voor volwassenen: "Vooral om naar het werk te gaan interessant"

In Genk starten ze met een uniek project in Limburg: een fietsbibliotheek voor volwassenen. Alle volwassen inwoners van Genk kunnen een jaar lang een fiets huren. Een elektrische fiets kost 15 euro per maand, een gewone fiets kan je voor 10 euro per maand lenen. 

Vandaag start de Week van de Mobiliteit en in Genk openen ze de eerste fietsbibliotheek voor volwassenen in Limburg. "De fietsbibliotheken werken goed voor kinderen en nu merkten we dat er ook een vraag kwam van stedelijke diensten en de VDAB voor volwassenen", begint schepen van mobiliteit Karel Kriekemans. "Op die manier kunnen volwassenen op een duurzame manier naar hun werk en blijft het betaalbaar." Een gewone fiets kost 10 euro per maand en een elektrische fiets 15 euro per maand. 

De fietsbibliotheek wordt uitgebaat door fietspunt Portvida. Het initiatief startte eigenlijk al in juni. "Momenteel zijn er al 15 fietsen verhuurd, en we hebben nog 10 fietsen voor andere Genkenaren." De fietsen worden voordien gecontroleerd zodat ze wettelijk en technisch in orde zijn. "De inwoners kunnen de fiets voor een periode van een jaar huren. Erna is het aan andere Genkenaren om een fiets te lenen." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Elke Genkenaar kan een fiets huren, maar vooral voor mensen die zich moeten verplaatsen naar hun job, is het initaitief interessant. "Ik moet elke dag mijn dochtertje naar school brengen en erna ga ik werken. Zonder rijbewijs is dat heel moeilijk, wij moeten altijd 2 bussen nemen", vertelt een huurster. "Met deze elektrische fiets kan ik alles sneller en gemakkelijker bereiken en bespaar ik de kosten van een busabbonement." 

Meest gelezen