Luk De Wilde

Grote controle bij professioneel transport in Dendermonde op drugs, voedselveiligheid, papieren en rode mazout

In Dendermonde heeft de politie, samen met verschillende inspectiediensten van de overheid, een grote controle gehouden op professioneel transport. Er werd gecontroleerd op voedselveiligheid, op het gebruik van rode mazout, op afvalstoffen en drugs, en er werd ook gekeken of iedereen zijn verkeersbelasting heeft betaald. 

De politie-actie vond plaats op het industrieterrein Hoogveld in Dendermonde. Het was een drukke bedoening want ongeveer 45 agenten en controleurs werkten eraan mee. Vrachtwagens, bestelwagens en andere voertuigen werden grondig gecontroleerd op verschillende zaken.

Voedsel, drugs, papieren en rode mazout

Mensen van het Voedselagentschap controleerden of voedsel in de juiste condities wordt bewaard. De douane controleerde dan weer op het gebruik van rode mazout. Dat is diesel die gekleurd wordt om het verschil met gewone (witte) diesel duidelijk te maken. Op rode diesel moet geen accijnzen betaald worden. 

En deze mag enkel gebruikt worden voor voertuigen die niet onderworpen zijn aan de periodieke technische keuring. Het gaat dan om voertuigen die niet beschikken over een vergunning voor het gebruik op de openbare weg. 

Lees verder onder een filmpje van de actie.

Videospeler inladen...

OVAM en de federale politie controleerden nog op afvalstoffen en de Vlaamse Belastingsdienst keek na of iedereen zijn verkeersbelasting heeft betaald.

Ieder zijn eigen taak

Korpschef Patrick Feys benadrukt dat al het volk nodig is: "We kunnen moeilijk alles zelf controleren, iedereen heeft hier zijn eigen taak." En de controles hebben resultaat opgeleverd: "Er zijn verschillende mensen die hun verkeersbelasting bijvoorbeeld niet hebben betaald. Maar ook op andere vlakken zijn er veel inbreuken vastgesteld."

Soms worden ook gewone auto's eruit gepikt, en ook daarbij kunnen strafbare feiten worden vastgesteld: "We hebben vandaag al 1 iemand betrapt die onder invloed van drugs was, en ook een gebruikershoeveelheid meehad." 

Als er mensen onder de radar blijven, dan gaat dat ten koste van mensen die zich wel aan de regels houden

Korpschef Patrick Feys

Dergelijke grote politie-acties mogen er gerust meer zijn in de toekomst, zegt Feys: "Het is vooral belangrijk dat er geweten is dat de pakkans groot is, en dat de verschillende belastingen moeten betaald worden. Als iedereen dat doet, dan kunnen die lager blijven. Als er mensen onder de radar blijven, dan gaat dat ten koste van de mensen die zich aan de regels houden."

Meest gelezen