AFP or licensors

Indonesische president moet veel meer doen tegen luchtverontreiniging in Jakarta

In Indonesië heeft een rechtbank president Joko Widodo, drie ministers en drie gouverneurs op de vingers getikt omdat ze te weinig doen tegen de luchtverontreiniging in de hoofdstad Jakarta. De rechter geeft daarmee 32 burgers gelijk die de zaak hadden aangespannen. 

32 inwoners van Jakarta -milieuactivisten, enkele publieke figuren maar ook mensen met gezondheidsproblemen die te wijten zijn aan pollutie- hadden twee jaar geleden al de rechtszaak aangespannen tegen president Widodo en o.a. de ministers van Milieu, Volksgezondheid en Binnenlandse Zake, en tegen drie gouverneurs. Het vonnis was meermaals uitgesteld, maar is nu dan toch gevallen.

Het driekoppige college van rechters gaf de burgers gelijk die vinden dat de bestuurders hebben nagelaten om te ijveren voor schone lucht. De rechters dragen hen op meer te doen om de luchtverontreiniging in de metropool Jakarta tegen te gaan. Ze moeten erop toezien dat de normen veel strenger worden, en ook daadwerkelijk worden nageleefd. 

"We hopen dat ze hun nederlaag in de rechtbank wijs zullen dragen en hun aandacht zullen richten op het verbeteren van de luchtkwaliteit, en niet op nutteloze dingen, zoals tegen het vonnis in beroep gaan", reageerde een van de advocaten van het burgercollectief. De gouverneur van Jakarta heeft op Twitter in elk geval al aangegeven dat hij inderdaad zal afzien van een beroep en bereid is om het vonnis na te leven.

AFP or licensors

Jakarta -10 miljoen inwoners, 30 miljoen als de hele agglomeratie wordt meergerekend- staat bekend als een overvolle metropool met gigantische verkeersproblemen, en daarmee samenhangend dus vervuiling. De luchtverontreiniging komt echter niet alleen door het gemotoriseerde verkeer, maar ook door zware industrie en energiecentrales die op fossiele brandstoffen draaien. Het effect op de volksgezondheid is niet gering: volgens officiële cijfers hielden 5,5 miljoen ziektegevallen vorig jaar verband met de luchtverontreiniging.

De vervuiling is ook niet het enige probleem waarmee Jakarta kampt. Een deel van de stad dreigt ook onder water te belanden als het zeepeil blijft stijgen. Twee jaar geleden kondigde president Widodo aan dat Jakarta, op het dichtbevolkte eiland Java, als hoofdstad van Indonesië zal worden vervangen. De nieuwe hoofdstad wordt gebouwd in de provincie Oost-Kalimantan op het Indonesische deel van het eiland Borneo, in de buurt van de stad Balikpapan aan de kust. De provincie Kalimantan heeft een van de oudste regenwouden ter wereld, habitat van de orang-oetan. De verhuizing zou vanaf 2024 moeten gebeuren.   

Meest gelezen