Een oude poster waarop een beloning beloofd wordt voor informatie over de IS-leider die nu volgens Frankrijk gedood is.

Leider "IS in Grote Sahara" gedood door Franse militairen: "Groot succes in strijd tegen terreur"

Het Franse leger heeft in Afrika de leider van terreurbeweging "IS in de Grote Sahara" gedood. Dat heeft de Franse president Macron afgelopen nacht aangekondigd. Macron had het over een nieuw "groot succes in onze strijd tegen terroristische groeperingen in de Sahel".

Adnan Abu Walid al-Sahrawi, de leider van IS in de ruime Sahara-regio, werd in Mali door Franse soldaten uitgeschakeld. De Franse president Emmanuel Macron kondigde het nieuws afgelopen nacht op Twitter aan en noemde de uitschakeling "weer een groot succes in onze strijd tegen terroristische groeperingen in de Sahel".

De Franse minister van Defensie Florence Parly noemde al-Sahrawi's uitschakeling "een beslissende slag tegen de terreurgroep". "Onze strijd gaat voort."

De Sahel is al jaren een instabiele regio, delen ervan zijn in handen van militanten die banden hebben met terreurbewegingen IS en Al Qaeda. Frankrijk heeft sinds 2013 militairen in het gebied, vooral in Mali, maar ook in Niger en Burkina Faso bijvoorbeeld. Ook ons land heeft enkele militairen in de regio die er mee proberen de vrede te bewaren. Maar het geweld is er de laatste jaren alleen maar toegenomen. Dagelijks vallen er doden in de regio. Vorig jaar was zelfs het dodelijkste jaar sinds het begin van de crisis.

IS in de Grote Sahara wordt verantwoordelijk geacht voor de meeste aanslagen in het grensgebied van Mali, Niger en Burkina Faso, bij de armste landen in Afrika. De groep werd in 2015 opgericht door al-Sahrawi, zelf een oud-lid van Polisario, de onafhankelijkheidsbeweging in de Westelijke Sahara, een gebied dat door Marokko ingelijfd is.

De Fransen voeren vaker aanvallen uit op jihadisten in de regio. In juni werd een jihadist gedood die verantwoordelijk werd gehouden voor de ontvoering van en de moord op twee Franse journalisten in 2013. Eind vorig jaar brachten Franse troepen er een belangrijke terroristenleider om die "een historische figuur binnen de jihadistische beweging in de Sahel" zou zijn.

Het aantal Franse militairen in het gebied wordt de komende tijd wel teruggeschroefd omdat de Franse operatie plaats zal maken voor een internationale troepenmacht.

Meest gelezen