Kalmthoutse Heide
Foto: Dennis van den Buijs

Kalmthoutse Heide, Demervallei of Taxandria in 2023 Nationaal Park Vlaanderen? Kandidaturen zijn binnen 

Kalmthoutse Heide, Brugs Polderland, Demervallei en Taxandria zijn enkele van de 10 natuurgebieden die een aanvraag hebben ingediend om de titel Nationaal Park Vlaanderen te krijgen. 13 gebiedscoalities dienden een kandidatuur in voor erkenning tot Landschapspark, 10 gebieden willen de titel Nationaal Park Vlaanderen krijgen. De kandidaten zullen begeleid worden en in het voorjaar van 2023 worden er 3 bijkomende Nationale Parken en 3 Landschapsparken gekozen.

In april dit jaar lanceerden Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) de open oproep voor Nationale Parken en Landschapsparken. Kandidaten konden tot gisteren een conceptnota indienen.

Bij een Nationaal Park Vlaanderen ligt de klemtoon op natuur en biodiversiteit. Vlaanderen heeft "de ambitie een handvol Nationale Parken met internationale uitstraling op te richten". Die gebieden moeten op langere termijn "een natuurkern van 10.000 hectare groot vormen", en "voldoende robuust zijn om hun uitzonderlijke natuur duurzaam te beschermen". 

De 10 kandidaten voor de titel Nationaal Park Vlaanderen:

 • Nationaal Park Hoge Kempen (bestaand)
 • Brabantse Wouden
 • Bosland
 • Kalmthoutse Heide
 • Grote Netewoud
 • Brugs Polderland
 • Demervallei
 • Rivierenland
 • Scheldevallei
 • Taxandria

Bij een Landschapspark ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied. In een Landschapspark "gaan landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme samen".

De 13 kandidaten voor de titel Landschapspark:

 • Boerenlandschap Pajottenland
 • Bulskampveld
 • De Merode
 • De Westhoek, van de bergen naar de zee
 • De Wijers
 • Grenzeloos Bocagelandschap
 • Grenzeloze Getevallei
 • Hart van Haspengouw
 • Kempen-Broek
 • Kleine en Grote Nete
 • RivierPark Maasvallei
 • Vlaamse Ardennen
 • Zwinstreek

Twee jury's onder leiding van econoom Geert Noels (Nationale Parken) en landschapsexperte Sylvie Van Damme (Landschapsparken) gaan nu beoordelen of de kandidaturen aan alle voorwaarden voldoen. De kandidaten worden daarna begeleid in de opmaak van een sterk masterplan dat in het voorjaar van 2023 moet leiden tot een finale keuze voor 3 bijkomende Nationale Parken en 3 Landschapsparken. 

"Deze enorm grote respons toont aan dat het enthousiasme op het terrein groot is om de potentie van onze natuur en onze prachtige landschappen en erfgoed voluit te benutten", zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). "Een Nationaal Park bewijst trouwens niet alleen op het vlak van natuur en milieu zijn meerwaarde, het is ook een economisch rendabel "product" en kan een echte motor zijn van de streekontwikkeling." 

Meest gelezen