Hasseltse Kunstennacht stilt culturele honger: "Eindelijk terug museumbezoekjes zonder tijdsloten." 

De Kunstennacht in Hasselt is helemaal terug van weggeweest. Op meer dan 27 verschillende locaties konden cultuurliefhebbers uit Hasselt en omstreken donderdagavond proeven van kunst in open ateliers en musea. “Heerlijk om mensen terug spontaan, zonder tijdsloten en coronastress, van cultuur te zien genieten”, zegt Veerle Ausloos van Z33.

“Ik neem momenteel een kijkje bij het Rariteitenkabinet in de Maastrichterstraat”, vertelt een jonge kunsthistorica. “Als er in Hasselt iets te doen is rondom kunst probeer ik er altijd bij te zijn. De voorbije twee jaren stonden mijn museumbezoeken op een erg laag pitje. Ik ben gek op spontane cultuuruitstapjes, en die waren een lange tijd niet mogelijk. Nog op het programma vanavond: ateliers van kunstenaars binnenspringen. Dat maakt Kunstennacht zo uniek. En als echte kunstliefhebber kan ik Z33 natuurlijk niet overslaan.”

Achter de schermen

“Na een uur hadden we al bijna tweehonderd bezoekers”, glimlacht Veerle Ausloos van Z33. “Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de pandemie dat mensen gewoon weer kunnen binnenlopen zonder tijdslot te reserveren. Het publiek is vandaag heel divers: veel mensen zijn nieuwsgierig en willen zich laten verrassen door het nieuwe gebouw. Ook interessant is dat iedereen een kijkje kan nemen achter de schermen. Volgende week openen we met een nieuw programma van tentoonstellingen, en we lichten vanavond alvast een tipje van de sluier.”

Brecht Evens

In het Stadsmus kregen de werken van Hasseltse kunstenaar Brecht Evens een extra dimensie. “Geluidskunstenaar Dijf Sanders en theatermaker Linde Carrijn verzorgen een muzikale act in intieme sfeer voor 40 mensen”, legt directeur van het Stadsmus Ann Delbeke uit. “Ze zijn zelf fans van Brecht Evens en spelen een op maat gemaakte soundtrack bij één van de werken. We vinden het fantastisch om onze deuren weer voor een groot publiek te kunnen openstellen en iedereen te zien glunderen.”

Meest gelezen