Kalmthoutse Heide

Merendeel kandidaten Nationaal Park komen uit provincie Antwerpen: "Label staat voor kwaliteit Antwerpse natuur" 

Er zijn uiteindelijk 10 kandidaten in Vlaanderen die een aanvraag hebben ingediend om een Nationaal Park te worden. Het merendeel daarvan komt uit de provincie Antwerpen. Jan De Haes van de provincie is trots dat er zoveel kandidaten uit Antwerpen zijn. "Voor ons is het heel belangrijk om onze provincie op de groene kaart te zetten.”

De deadline om een kandidatuur in te dienen om een Nationaal Park te worden, was om middernacht. Heel wat kandidaturen zijn dan nog op het nippertje ingediend. Het gaat in de provincie Antwerpen om de Kalmthoutse Heide, Rivierpark Scheldevallei, Taxandria, Rivierenland en het Grote Netewoud. In Antwerpen zijn er ook 2 kandidaten voor een Landschapspark: De Merode en Kleine en Grote Nete.

Belevingswaarde parken versterken

“Het is voor de provincie belangrijk dat we de natuur en de belevingswaarde kunnen blijven versterken”, vertelt Jan De Haes van de provincie. “Een Nationaal Park of een Landschapspark, dat zijn labels die staan voor de bestaande en toekomstige kwaliteiten. Onze provincie heeft veel kwaliteiten. We hopen één of meerdere titels te pakken te krijgen.” 

Antwerpen wil natuur centraal stellen en ruimte maken voor groen

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister voor Omgeving

Vlaams minister voor Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), vertelt op Radio 2 Antwerpen dat ze tevreden is met de vele kandidaten. “We hebben 6 kandidaten uit de provincie Antwerpen. Dat zijn er heel veel. Dat wil zeggen dat Antwerpen natuur centraal wil en dat we ruimte moeten maken voor groen. We kijken ook naar de economische en toeristische ontwikkeling die bij een Nationaal Park horen. In de Nationale Parken gaan we  kunnen werken rond biodiversiteit, natuurontwikkeling en natuurbescherming. Het moet een troef worden voor de ruime regio van de parken.”

Luister hier naar het volledige interview op Radio 2 Antwerpen met minister Demir en lees verder onder het fragment: 

Pas in 2023 titel Nationaal Park

Nu wordt er bekeken of de kandidaten aan alle voorwaarden voldoen. Als dat het geval is krijgen ze een jaar de tijd om een masterplan op te stellen. “Hoe zien zij de toekomst van hun park en hoe moeten ze evolueren. Dat is in essentie wat er in het masterplan moet staan. Tegen maart 2023 moet het masterplan af zijn en zullen 3 kandidaten effectief het label Nationaal Park krijgen en 3 het label Landschapspark”, aldus Demir.

Meest gelezen