Het huis in Culiacán, in de staat Sinaloa.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalig huis van tot levenslang veroordeelde Mexicaanse drugsbaron "El Chapo" verloot tijdens Nationale Loterij

In Mexico is een van de voormalige huizen van de beruchte drugsbaron "El Chapo" verloot tijdens de Nationale Loterij. El Chapo kon in 2014 uit het huis ontsnappen toen hij omsingeld werd door Mexicaanse soldaten. Sindsdien stond het leeg. Omdat het vorig jaar tijdens een veiling niet verkocht raakte, is het nu verloot.

In februari 2014 ontsnapte de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als "El Chapo" ("De kleine") uit een huis in Culiacán, de hoofdstad van de staat Sinaloa, en dat terwijl hij omsingeld werd door Mexicaanse soldaten. El Chapo verdween in een gat onder de badkuip en ontsnapte via een ondergronds tunnelnetwerk.

Sinds die beruchte ontsnapping is het huis verlaten. Gisteren werd het verloot tijdens de Nationale Loterij, nadat het vorig jaar tevergeefs op een veiling is aangeboden. Wie het huis gewonnen heeft, is niet bekendgemaakt.

De Mexicaanse Nationale Loterij is een heus spektakel, waarbij kinderen de loterijballen verzamelen en de nummers afroepen:

Videospeler inladen...

Anders dan veel huizen van Mexicaanse drugsbaronnen of kartelleden is het huis van El Chapo in Culiacán een eenvoudig huis met twee slaapkamers. Geen zwembad, geen grote luxe. Het werd gebruikt als onderduikadres.

Voor het verloot werd, is het nog wat opgeknapt, want het Mexicaanse leger had het her en der beschadigd toen het huis werd doorzocht. Het huis kreeg van binnen en aan de buitenkant een nieuwe laag witte verf en het gat onder de badkuip werd overgoten met beton. Ook de vele camera's die elke hoek van het huis in het oog hielden, zijn verwijderd.

De overheid schat het huis, in een rustige wijk in Culiacán met de in dit geval opvallende naam La Libertad ("De Vrijheid"), op zo'n 155.000 euro. Hoewel iedereen in Mexico weet wie El Chapo is en het de eerste keer is dat er een huis wordt verloot, werd er gisteren en de dagen voor de loterij weinig aandacht aan de vroegere eigenaar van het huis geschonken. Op de website van INDEP, het Mexicaanse instituut dat gestolen goederen aan de bevolking teruggeeft, werd het enkel omschreven als "huis in Culiacán".

Er ging daarentegen meer aandacht naar een ander huis dat ook verloot werd, een veel duurder huis in Mexico-Stad. En ook een privébox in het Aztekenstadion die verloot werd, trok meer aandacht. In het stadion, met 95.000 toeschouwers een van de grootste ter wereld, speelt voetbalclub Club América zijn thuismatchen.

De opbrengst van de Nationale Loterij gaat naar het Mexicaanse olympische team.

Ontsnapt, maar weer gevat en veroordeeld

Joaquín Guzmán Loera of El Chapo gold sinds de dood van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar als de meest beruchte drugsbaron ter wereld. Hij stond aan het hoofd van het Sinaloa-kartel.

El Chapo ontsnapte die bewuste dag in februari 2014 dus uit bovengenoemd huis in Culiacán, maar werd vijf dagen later alsnog opgepakt, op een ander onderduikadres in de kuststad Mazatlán, verder naar het zuiden in de staat Sinaloa.

In 2015 ontsnapte El Chapo echter uit een zwaar bewaakte Mexicaanse gevangenis, iets wat hem eerder ook al eens gelukt was. Zes maanden later kon hij weer opgepakt worden.

El Chapo werd daarna uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij in 2019 tot levenslang werd veroordeeld.

El Chapo, tijdens zijn arrestatie in 2014.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen