James Arthur Photography

Mondmasker of niet? Coronapas of niet? En wie beslist daarover? Dit ligt op tafel van het Overlegcomité

In hoeverre kan de mondmaskerplicht worden versoepeld en waar is een zogenoemd Covid Safe Ticket nuttig? En wie komt het toe om daarover een beslissing te nemen? Het Overlegcomité zit vanmiddag opnieuw bijeen en houdt daarbij uiteraard rekening met de evolutie van de coronapandemie in ons land. Wat kunnen we verwachten?  

Bekijk - Wetstraatjournalist Bart Verhulst blikt vooruit naar het Overlegcomité in een VRT NWS Live:

Videospeler inladen...

Hoewel het aantal ziekenhuisopnames de voorbije dagen aan het dalen is, blijft het aantal coronabesmettingen hangen op een kleine 2.000 per dag. We lijken met andere woorden op een plateau te zitten. Vooral in Brussel en Luik blijken de cijfers nog altijd niet goed. 

Dat kan beter, en dus moeten we voorzichtig blijven. Geen grote versoepelingen met andere woorden, hoewel op sommige plaatsen wel wat meer mogelijk moet zijn.

Niet overal even streng/soepel

De coronacijfers in Vlaanderen zijn over het algemeen goed, met dank aan de hoge vaccinatiegraad. Zo'n 78 percent van de Vlamingen is intussen gevaccineerd, maar vooral in Brussel zijn er relatief meer besmettingen en moet de vaccinatiegraad dringend naar omhoog. Dat vraagt om een gedifferentieerde aanpak. Onze redactie verneemt dat het de bedoeling is dat het Overlegcomité voortaan een minimaal aantal maatregelen zal nemen, waarop de verschillende regio's indien nodig verstrengingen kunnen enten.  

Daarom heeft Brussel gisteren al aangekondigd dat het gebruik van het Covid Safe Ticket wordt uitgebreid. Vanaf volgende maand zal je die nodig hebben in onder meer zorginstellingen, horeca, sportclubs en bij evenementen. Het wordt een uitzonderlijke maatregel, die maximaal drie maanden mag duren. Zo'n algemene maatregel vindt de Vlaamse regering niet nodig, al zijn sommige Vlaamse gemeenten in de Rand beducht voor meer besmettingen door Brusselaars die hun vertier zonder coronapas elders gaan zoeken.

De zogenoemde federale fase, waarbij de crisis op federaal niveau wordt gecoördineerd, blijft nog even duren. Dat afschaffen is allicht iets  voor een volgend Overlegcomité, als de coronatoestand het toelaat.

Minder mondmaskers

Wanneer zijn we af van de mondmaskers? Het is een vraag die velen onder ons bezighoudt. Mogelijk zullen we niet langer een mondmasker nodig hebben in de horeca, winkels en winkelcentra. Ook op het werk verdwijnt de mondmaskerplicht allicht, op voorwaarde dat je 1,5 meter afstand houdt. Of diezelfde versoepelingen ook mogelijk zijn bij de niet-medische contactberoepen - kappers of pedicures bijvoorbeeld - is nog niet duidelijk. De Vlaamse regering is in elk geval vragende partij.

De mondmaskerplicht zou behouden blijven in het openbaar vervoer, in treinstations, in collectief vervoer - busjes met bouwvakkers bijvoorbeeld - en in de medische sector (ziekenhuizen, zorginstellingen, ...).

De experten van de Gems, die de regeringen adviseren over de coronamaatregelen, raden in elk geval af de mondmaskerplicht al te brutaal af te bouwen. 

Het Overlegcomité zal zich ook buigen over een actieplan om het zorgpersoneel gevaccineerd te krijgen. Zo moet nog een juridische basis worden uitgewerkt om hier verplichte vaccinatie mogelijk te maken. Dat die verplichte vaccinatie er komt, was vorige maand al beslist.

Waar komt er een coronapas?

De invoering van een Covid Safe Ticket is een andere controversiële kwestie. Een effectief hulpmiddel om delen van de economie veilig open te laten of een pasje dat de maatschappij opdeelt: de meningen lopen uiteen. Desondanks worden die coronacertificaten al volop gebruikt in landen als Frankrijk of Italië en heb je ze ook nodig om bijvoorbeeld op reis te gaan of op grote festivals.

Allicht zal het Overlegcomité beslissen om de coronapas in te voeren in discotheken en nachtclubs in heel het land. Die sector is al die maanden noodgedwongen gesloten moeten blijven wegens te risicovol voor besmettingen. Een goede ventilatie - ideaal tegen het coronavirus - is hier moeilijk, want dan krijg je te maken met geluidsoverlast tijdens de nachtelijke uren. Het Covid Safe Ticket kan hier een deel van de oplossing zijn.

Voor de rest is zo'n coronapas regionale materie. Vandaar de beslissing van Brussel om die meer algemeen in te voeren in het Hoofdstedelijk Gewest.

Versoepelingen voor evenementen

Wellicht komt er goed nieuws voor de evenementensector. Het gaat hier onder meer over culturele voorstellingen, beurzen, congressen en sportieve manifestaties.

Sinds 1 september hoef je niet langer een mondmasker te dragen op evenementen met minder dan 200 deelnemers binnen en 400 buiten. Die grens zou worden opgetrokken naar 500 deelnemers binnen en 750 buiten

Op evenementen met meer dan 200 deelnemers binnen en 400 buiten, vervalt de mondmaskerplicht als het Covid Safe Ticket wordt ingezet. Ook hier zou de grens worden opgetrokken naar 500 binnen en 750 buiten.

Meest gelezen