Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag stapt op na motie van afkeuring over Afghanistan

In Nederland stapt minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag op na een motie van afkeuring in de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement. Kaag lag onder vuur voor de manier waarop de evacuatie uit Afghanistan was aangepakt. "In mijn opvatting moet een minister gaan als het beleid wordt afgekeurd", zei ze.

De manier waarop de Nederlandse regering van lopende zaken de evacuatiemissie uit Afghanistan aanpakte, oogstte erg veel kritiek. Zowel minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken als minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) lagen zwaar onder vuur omdat ze volgens het parlement te traag en te chaotisch actie hebben ondernomen om mensen die voor Nederland werkten in Afghanistan in veiligheid te brengen.

Vanavond is in de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement, gestemd over een zogeheten motie van afkeuring. De motie van afkeuring tegen Kaag werd met 78 stemmen voor en 72 tegen aangenomen. Regeringspartij ChristenUnie stemde met de voltallige oppositie voor de motie. De regeringspartijen VVD (rechtsliberaal), D66 en CDA (christendemocratisch) stemden tegen.

Bekijk hier de toespraak van Kaag

Videospeler inladen...

Ook de motie van afkeuring tegen minister van Defensie Ank Bijleveld werd aangenomen, maar zij stapt niet op.

"Minister moet gaan als beleid wordt afgekeurd"

Na een motie van afkeuring moét een minister niet opstappen, maar Kaag besliste toch om dat te doen. "Uw Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Ik kan niet anders dan de consequenties aanvaarden", zei ze na de stemming. "In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur moet de minister gaan als het beleid wordt afgekeurd."

Kaag benadrukte dat het ministerie verder blijft werken om mensen te evacueren uit Afghanistan. "Buitenlandse Zaken was mijn passie, dat zal u niet ontgaan zijn", zei ze in het parlement. Ze noemde het een grote eer om de functie te mogen hebben bekleden.

Kaag zal niet terugtreden als leider van D66. De links-liberale partij D66 was in maart de grote winnaar van de parlementsverkiezingen, een zege die in grote mate te danken was aan Sigrid Kaag. Een half jaar na de parlementsverkiezingen heeft Nederland echter nog altijd geen nieuwe regering. Kaag was minister van Buitenlandse Zaken in de ontslagnemende regering van Mark Rutte.

Meest gelezen