Parket Limburg start onderzoek naar bedrijven achter Pukkelpop, minister Crevits keert voorlopig geen steun uit

Het parket van Limburg is een onderzoek gestart naar de bedrijven achter het festival Pukkelpop. Dat schrijft De Standaard. Eerder had de omstreden website 'tScheldt een artikel gepubliceerd met vermoedens van onregelmatigheden. "We willen toch benadrukken dat het vermoeden van onschuld nog speelt", aldus het parket. Vlaams minister van Werk Crevits (CD&V) zegt dat ze gedurende het onderzoek geen coronasteun zal uitkeren aan het festival.

Vorige week publiceerde de satirische website 'tScheldt een artikel over de bedrijven van Pukkelpop, van onder meer organisator Chokri Mahasinne en zijn echtgenote. Er zou sprake zijn van belangenvermenging en andere onregelmatigheden. De website van 'tScheldt is omstreden, omdat er eerder al enkele klachten bij het gerecht over binnenkwamen en al enkele artikels offline moesten worden gehaald.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Het parket van Limburg is nu een opsporingsonderzoek gestart naar de aantijgingen. "We gaan samen met de federale gerechtelijke politie nakijken of er sprake is van onregelmatigheden bij de vennootschappen, zoals de reportage vermeldt.  Ik wil wel benadrukken dat op dit ogenblik het vermoeden van onschuld nog altijd speelt", zegt Pieter Strauven van het Limburgs parket.

We gaan nakijken of er sprake is van onregelmatigheden, maar het vermoeden van onschuld geldt

Pieter Strauven, parket Limburg

De onregelmatigheden gaan onder meer over geld dat volgens de wet enkel gebruikt mag worden voor een sociaal doel. Het belangrijkste bedrijf achter Pukkelpop - The Factory - is een tijd geleden namelijk veranderd van een vzw met sociaal doel naar een commerciële bvba. Volgens de wet mag het geld dat de vzw eerder verdiende ook door de bvba enkel gebruikt worden voor dat sociaal doel. Het ging om 7,7 miljoen euro, maar dat bedrag is de voorbije jaren gezakt naar zo'n 4 miljoen. 'tScheldt insinueerde in een artikel dat een deel daarvan gebruikt zou zijn om coronaverlies te dekken. Daarnaast zijn er ook vragen over een lening van bijna 300.000 euro aan de bvba Gigs Entertainment, waar dezelfde vier aandeelhouders als The Factory achter zitten. Allemaal zaken dus die het parket zal onderzoeken.

Coronasteun on hold

Zolang het strafonderzoek loopt, zal het festival geen coronasteun uitgekeerd krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) gezegd in de commissie Werk in het Vlaams Parlement. "Wij hebben vanmorgen ook overleg gehad met Vlaio, en er is beslist om het dossier niet af te ronden en dus niet uit te betalen tot het resultaat van het onderzoek bekend is. Wij willen vermijden dat hier middelen zouden uitbetaald worden en dat er negatieve interferentie zou zijn. En dus de verdere beoordeling van het dossier zal uitgesteld worden tot er helderheid is over het strafrechtelijk onderzoek dat op dit ogenblik gevoerd wordt", aldus Crevits.

Eerder had minister Crevits al laten weten dat de Vlaamse overheid niet-recupereerbare kosten zou terugbetalen aan Pukkelpop, nadat het afgelopen jaar besliste om de editie te annuleren. Om hoeveel geld dat exact gaat, moet nog worden uitgeklaard. Maar de uitbetaling wordt dus voorlopig opgeschort.

Pukkelpop: "Onderzoek afwachten"

De organisatie van Pukkelpop zegt intussen in een mededeling dat het alle aantijgingen in het onderzoek betwist. "De organisatie van Pukkelpop werd de voorbije jaren structureel geprofessionaliseerd door experten ter zake. Wij hebben alle vertrouwen in hun vakkundige aanpak en wachten eventueel verder onderzoek af om te horen waar dit precies over gaat", klinkt het. 

"De lasterlijke aantijgingen worden vanzelfsprekend met klem betwist. We hopen ook dat het parket zo snel als mogelijk in actie komt zodat deze zaak kan worden uitgeklaard. Het spreekt voor zich dat onze organisatie in alle transparantie hun vragen zal beantwoorden en alle mogelijk informatie zal verschaffen."

Meest gelezen