Polen veroordeeld voor het discrimineren van lesbische moeder

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Polen veroordeeld tot het betalen van een morele schadevergoeding aan een lesbische vrouw. Een rechter had de vrouw het hoederecht over haar vier kinderen afgenomen na een evaluatie van haar seksuele geaardheid. 

De vrouw was gescheiden van haar man in 2005 en heeft intussen een relatie met een vrouw. Ze had tijdens het scheidingsproces het hoederecht gekregen over haar vier kinderen, maar dat heeft de Poolse rechter haar opnieuw afgenomen. Dat gebeurde na een evaluatie waarin de rechtbank de moeder had gevraagd of ze homoseksueel is en seksuele betrekkingen heeft met haar nieuwe partner. 

De vrouw stapte daarop naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om die beslissing aan te vechten. Een meerderheid van Europese rechters besloot dat de Poolse rechtbank de vrouw anders had behandeld dan andere ouders, en dat dat verschil gebaseerd was op de seksuele geaardheid van de vrouw. Daarmee schendt Polen het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het recht op privacy garandeert en discriminatie verbiedt. 

Het Europees Hof merkte op dat "de seksuele geaardheid van de moeder en haar relatie met een andere vrouw voortdurend centraal stonden in de beraadslagingen, en alomtegenwoordig waren in elke fase van de gerechtelijke procedure". Polen moet nu een morele schadevergoeding van 10.000 euro betalen aan de vrouw. 

Meest gelezen