Radio 2

Politiezone Regio Tielt stelt vernieuwd verkeerspark voor: "Met realistische spoorwegovergang"

In teken van de Week van de Mobiliteit stelt Politiezone Regio Tielt hun vernieuwd verkeerspark voor. Op het grondgebied van de politiezone zijn 29 lagere scholen gevestigd. Op vraag van de scholen zelf, kunnen ze met dat park de moeilijke verkeerssituaties uit de buurt simuleren.

Politiezone Regio Tielt stelt het vernieuwde verkeerspark voor op de eerste dag van de "Week van de mobiliteit". In zo'n verkeerspark wordt de kennis van de verkeersregels van lagereschoolkinderen in de praktijk getest. Ze rijden dan met fietsen en gocarts en overal op het parcours zijn er verkeersborden- en lichten, markeringen en ronde punten aangebracht.

"Het vernieuwde park wordt er eentje met een X-factor", vertelt korpschef Claude Vandepitte. "Een van de obstakels is een simulatie van een spoorwegovergang. Weliswaar in miniatuurvorm staat er een overweg met  slagbomen en zelfs het typische geluidssignaal." Ze werkten daarvoor samen met het VTI van Tielt.

De politie wil met spoorwegovergang anticiperen. "Er gebeuren nog steeds te veel ongevallen langs een spooroverweg. Binnen enkele jaren worden die kinderen scholieren die vaak zelfstandig naar school fietsen. De kans dat ze dan langs zo'n overweg passeren, is groot." 

Mistgordijn

Ook de weerelementen ontbreken niet op het verkeerspark. "We hebben een nevelinstallatie geïnstalleerd, zo zullen ze plots door een mistgordijn moeten rijden. We willen het natuurlijk leuk houden, zeker voor de kleinsten."

Verkeerspark voor jong en oud

Zo'n verkeerspark is niet alleen nuttig voor kinderen en jongeren in het verkeer. "Ook ouders kunnen een opfrissing van alle regels gebruiken", zegt korpschef Claude Vandepitte. "We hopen dat de kinderen die een dag hebben doorgebracht op dat verkeerspark, hun kennis meenemen naar huis. Dan kunnen ze hun ouders misschien eens op de vingers tikken als zij iets verkeerd doen in het verkeer."

Beluister hieronder het gesprek met korpschef Claude Vandepitte op Radio 2:

Meest gelezen