Een Volkswagen voor de stadshal van Braunschweig, waar het proces zal plaatsvinden.

Sjoemelsoftware Volkswagen: grootschalig proces van start tegen ex-toplui

In Duitsland start vandaag een groot proces tegen vier oud-topbestuurders van autoproducent Volkswagen. De verdachten staan terecht voor hun betrokkenheid bij het schandaal rond sjoemelsoftware in dieselwagens in 2015. De CEO ten tijde van het schandaal, Martin Winterkorn, zal om medische redenen niet aanwezig zijn. 

In de Duitse stad Braunschweig start het proces tegen enkele Volkswagen-topfiguren zonder de meest prominente verdachte, de toenmalige CEO Martin Winterkorn. Die wordt volgens Duitse media geopereerd aan zijn heup en zal niet aanwezig zijn. Zijn proces wordt uitgesteld.

Vier andere oud-toplui zullen wel terechtstaan. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij georganiseerde handelsfraude, belastingontduiking en onjuiste reclame in de periode van 2006 tot 2015. Zelf ontkennen ze alle betrokkenheid. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

"Dieselgate" in 2015

In 2015 kwam de grootschalige fraude bij Volkswagen aan het licht. In vervuilende dieselwagens was software geïmplementeerd die ervoor zorgde dat de wagens bij officiële testen minder schadelijke stoffen leken uit te stoten dan in werkelijkheid het geval was. Zo'n 9 miljoen auto's in Europa en de Verenigde Staten zouden met die software zijn uitgerust. 

Volkswagen zou zo niet enkel de wet hebben omzeild, maar ook kopers hebben misleid. Mensen hadden extra betaald voor een "schone" dieselwagen, maar dat is niet wat ze hebben gekregen. Er lopen daarom ook al talloze zaken van individuele consumenten en beleggers, die zeggen benadeeld te zijn door het gesjoemel. In de VS heeft Volkswagen al voor meer dan 13 miljard euro aan schikkingen betaald met klanten en de autoriteiten. Ook in Nederland oordeelde een rechter al dat eigenaren van een sjoemeldiesel tot 3.000 euro mogen terugvragen aan Volkswagen. Het bedrijf ging daartegen wel in beroep. 

Ook tussen Volkswagen en de individuele topmannen zijn er al zaken geweest. Zo heeft Volkswagen oud-CEO Winterkorn ervan beschuldigd het bedrijf slecht geleid te hebben. In juni betaalde Winterkorn 11 miljoen euro aan Volkswagen om de aangerichte schade te vergoeden. De oud-topman van Audi, een dochterbedrijf van Volkswagen, betaalde om dezelfde reden 4 miljoen euro aan het concern. 

Voor het grootschalige proces dat vandaag start, zijn 133 zittingsdagen uitgetrokken. Als het hof ervoor kiest om te wachten met de zaak tegen Winterkorn tot de huidige zaak tegen de vier andere topmannen afgehandeld is, kan het nog duren tot 2023 voor Winterkorn terechtstaat. De mogelijke straffen gaan van hoge geldboetes tot gevangenisstraffen van maximaal tien jaar. 

De vier topmannen die in tijdens dit proces terechtstaan.

Meest gelezen