© Geert Van de Velde

Straffe concertfoto's van onder andere Billie Eilish, Pink en Coldplay op expo in Lokeren

Concertfotograaf Geert Van de Velde opent zaterdag een tentoonstelling in het cultuurcentrum van Lokeren met werk van de afgelopen 15 jaar. Daar zullen straffe concertfoto's te zien van grote namen zoals Billie Eilish, Coldplay, Motörhead en Madonna. 

Fotograaf Geert Van de Velde volgt al 15 jaar grote concerten van bekende internationale namen. Hij staat gekend om zijn kleurrijke en beweeglijke beelden die de gelaatsuitdrukkingen van de artiest vaak duidelijk weergeven. En dat is een uitdaging, want vaak moet het snel gaan. Zoals bij Nick Cave: bij die artiest mag je maar gedurende 1 nummer foto's nemen. En als je geluk hebt, heb je een onverwacht iconisch beeld: "Wat er voor mij uitspringt is een lachende Nick Cave, want dat kom je niet veel tegen", zegt hij met een glimlach. "Dat was een foto van op Rock Werchter en je ziet hem breedlachend naar het publiek kijken."

Een zeldzame foto van een breedlachende Nick Cave:

© Geert Van de Velde

Beluister hier het interview met concertfotograaf Geert Van de Velde

Soms zijn er ook onverwachte situaties: "Lou Reed stond ooit onaangekondigd op de Lokerse Feesten. Hij was in Gent toen zijn vrouw daar werd geopereerd. Hij was redelijk uitgelaten en stond ook even naast mij. Dat was eventjes schrikken", zegt Van de Velde. Ook artiesten die jammer genoeg overleden zijn, heeft hij kunnen fotograferen: "Amy Winehouse blijft voor mij een legende."

Lees verder onder de foto.

© Geert Van de Velde

Mail van Fred Durst van Limp Bizkit

Als fotograaf krijgt hij niet de kans om de artiesten zelf te ontmoeten, maar: "Ik heb een aantal keer wel een mail gekregen van een artiest, wat ik wel verrassend vind. Zoals Fred Durst van Limp Bizkit: die had foto's gezien via het management. Hij mailde me persoonlijk om te zeggen dat hij heel tevreden was over de foto's."

Ik dacht dat de mail van Fred Durst van Limp Bizkit een grap was
Concertfotograaf Geert Van de Velde

Van de Velde dacht zelfs eerst dat het een grapje was. "Maar toen zag ik dat zijn manager in cc stond, en toen wist ik dat het echt was. Dat was echt cool." Ook zanger Charles Bradley signeerde ooit een foto van de fotograaf voor een goed doel. "Die zei achteraf dat ze eraan gedacht hadden om de foto te stelen omdat ze die zo goed vonden. Hij wou die liever voor zichzelf."

Lees verder onder de foto van zangeres Pink.

© Geert Van de Velde

Meer dan 10.000 kleurrijke beelden

Zelf loopt de fotograaf vaak gekleed in een zwart hemd, en dat is in schril contrast met zijn foto's: "Ik hou van energie en veel kleur." Hij maakt foto's van internationale sterren op concerten, maar bijna iedereen die bekend is in Vlaanderen is ook al voor zijn lens gepasseerd. 

Ik hou van energie en van veel kleur
Concertfotograaf Geert Van de Velde

De tentoonstelling is een keuze uit meer dan 10.000 beelden en kadert binnen het Wase image, music and media festival PPPUSH-IT dat ook plaatsvindt in Stekene en Sint-Niklaas. "Het was niet gemakkelijk om daar een keuze uit te maken", zegt Van de Velde. Op de expo zie je beelden van onder andere Amy Winehouse, Billie Eilish, Coldplay, FooFighters, Madonna en Radiohead. Maar er zijn nog ontelbaar veel andere artiesten die de revue gepasseerd zijn.

Lees verder onder de foto van zanger Dave Grohl van de band Foo Fighters.

© Geert Van de Velde

Vanaf zaterdag is de tentoonstelling "ViViD - Expo 15 jaar straffe concertbeelden door Geert Van de Velde" open voor het publiek in het cultuurcentrum van Lokeren, en dit nog tot 24 oktober 2021.

Meest gelezen