Radio 2

Van Quickenborne wil 15 detentiehuizen openen voor eind van deze legislatuur

Binnenkort maakt de federale minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) de 15 locaties bekend waar een detentiehuis zal worden geopend. Dat vertelde hij tijdens zijn werkbezoek aan Penitentiair Landbouwcentrum (PLC) in Ruiselede in het kader van de oprichting van de detentiehuizen. “Mijn bezoek aan deze boerderijgevangenis werkte zeer inspirerend”,  vertelde de minister. 

Binnenkort komen er 15 detentiehuizen gelijkaardig aan de boerderijgevangenis in Ruiselede. Het werkbezoek aan de kleinste gevangenis van het land dat plaats biedt aan zo’n 60 gedetineerden verliep zeer gemoedelijk, eigen aan de sfeer die over het PLC hangt. De minister bezocht er de refter, de ateliers, de boomgaard en de boerderij waar de gedetineerden in groep verblijven. Hij sprak er ook met één van de gedetineerden die de instelling vergeleek met een internaat voor grote mensen. 

Waar in België de detentiehuizen gevestigd worden, is nog niet duidelijk. Steden als Anderlecht, Oudenaarde, Kortrijk, Dinant, Flémalle, Gent, Genk, Hoei, Liedekerke, Marneffe, Mol, Namen, Ninove, Oostende, Schaarbeek, Steenokkerzeel, Roeselare, Wortel en Xhoris zijn mogelijke locaties op de kaart. “De studie loopt op dit moment en de Regie der Gebouwen onderzoekt welke gebouwen geschikt zijn om zo’n detentiehuis op te richten”, aldus Van Quickenborne.

Je staat hier veel dichter bij het leven buiten de tralies

Gedetineerde in de boerderijgevangenis van Ruiselede

Internaat voor grote mensen

Eén van de gedetineerden van het PLC in Ruiselede is blij met zijn verblijf in Ruiselede. “Ik vergelijk het met een internaat voor grote mensen”, vertelde hij aan de minister tijdens zijn werkbezoek. “Er blijft wel een nultolerantie wat drank- en drugsmisbruik betreft en het gebruik van geweld. Maar je voelt je hier wel meer mens. Ik heb ook in de gevangenis gezeten van Brugge, daar zit je 23 van de 24 uur per dag in je cel als je niet werkt. Hier kan je opleidingen volgen, worden activiteiten en optredens georganiseerd, kan je sporten, crea-ateliers volgen. Het is zelfs mogelijk om je rijbewijs opnieuw af te leggen. Je staat hier veel dichter bij de wereld buiten de tralies”, getuigde de man die hoopt eind 2021 op vrije voeten te komen. 

Gedetineerden moeten veel beter voorbereid worden op het leven na hun celstraf.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Justitie

Ruiselede inspireert

Volgens Van Quickenborne ligt Ruiselede zeer dicht bij het concept dat hij met de detentiehuizen beoogt. “Gedetineerden moeten veel beter voorbereid worden op het leven na hun celstraf, want nu zitten we met een recidive van 70 procent voor gevangenen die hun celstraf hebben uitgezeten. Straffen van minder dan 3 jaar cel worden al een tijdje niet meer uitgevoerd omdat we met een capaciteitsprobleem zitten. Vanaf 1 december 2021 komt hier verandering in en worden ook die kleinere celstraffen effectief opgelegd."

"De detentiehuizen die worden opgericht zijn bedoeld voor mensen die zo’n korte straf moeten uitzitten. Het worden kleinschalige gevangenissen, eerder huizen met een open regime en meer begeleiding en met een dagindeling die meer aanleunt bij de buitenwereld. Meer inzetten op reïntegratie wordt de kern. Het is de beste oplossing om terugval te verminderen.”

Meest gelezen