Verticale windmolen moet sportdomein Kiewit in Hasselt mee klimaatneutraal maken

Op maandag 27 september start de stad Hasselt met de bouw van een verticale windmolen bij de sportterreinen in Kiewit. De opvallende windmolen was al eerder aangekondigd, en maakt deel uit van een aantal innovatieve projecten rond duurzaamheid.

“Met onze duurzame projecten willen we niet alleen de stedelijke gebouwen meer duurzaam en energieneutraal maken”, geeft schepen van Energie en Klimaat Joost Venken aan. “We willen de inwoners ook inspireren en laten kennismaken met alle mogelijke manieren om groene stroom op te wekken." Zo is al eerder de solar flower bij het zwembad geïnstalleerd, kregen de stedelijke werkplaatsen een thuisbatterij en werden zonnepanelen geplaatst op de daken van de stedelijke scholen.

Maar na de zonne-energie wil het stadsbestuur ook de mogelijkheden van windenergie aantonen, hoewel particuliere toepassingen nog in hun kinderschoenen staan. "Waar zeker toekomst in zit, is het aansluiten van een hele wijk op een windmolen om die energieneutraal te maken. Lokale productie kan zo volledig lokaal verbruikt worden. De manier waarop we onze verticale windmolen gaan inschakelen bij de energiehuishouding van het sportpark vormt daar een mooi voorbeeld van”, aldus schepen Venken.

Voordelen van een verticale windmolen

Het wordt dus een verticale windmolen in Kiewit. Die biedt verschillende voordelen: ze moet niet naar de windrichting gedraaid worden, ze staat lager bij de grond waardoor ze minder opvalt in het landschap, er is minder wind nodig om op te starten en ze creëert minder schaduw.

Op maandag 27 september start de bouw van de nieuwe turbine bij het verkeerspark en 2 weken later moet die klaar zijn. Het is ook één van de vele stappen naar een klimaatneutrale site samen met extra isolatie van de sporthal, nieuwe verwarming en ventilatie en alle lichten worden vervangen door LED's.

Meest gelezen