Jasper Jacobs

Overheid waarschuwt voor frauduleuze websites die via valse PLF's persoonlijke gegevens proberen stelen

De federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid waarschuwt voor websites die valse Passenger Locator Forms (PLF's) aanbieden. Daarin worden ten onrechte privégegevens en een betaling gevraagd. Volgens Volksgezondheid gaat het om poging tot fraude.

Wie na een verblijf van meer dan 48 uur in het buitenland naar België terugkeert, moet een PLF invullen. Dat formulier is enkel via een officiële website te verkrijgen. Er zijn geen kosten aan verbonden en de verzamelde gegevens zijn vertrouwelijk en worden volgens de FOD binnen 28 dagen vernietigd.

Volksgezondheid maakt zich sterk dat nepwebsites zo snel mogelijk offline worden gehaald. "Er is een klacht ingediend en die is in handen van Justitie", luidt het.

Hoe herken je de valse websites?

Het enige officiële formulier is te vinden op de website travel.info-coronavirus.be/nl. Volksgezondheid raadt iedereen dan ook aan om geen ander document in te vullen. Zeker niet als daarin gevraagd wordt naar persoonlijke gegevens of wanneer men om een betaling vraagt. 

Wie fraude vermoedt, wordt gevraagd het verdachte bericht of de verdachte site via deze link door te sturen.

Meest gelezen