Zoals dat in coronatijden wel vaker gebeurt, hielden de drie leiders een gezamenlijke persconferentie vanop afstand.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

VS, VK en Australië sluiten pact voor veiligheid en stabiliteit in regio rond Indische en Stille Oceaan, China misnoegd

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben een nieuw veiligheidspact gesloten: AUKUS. Met dat pact willen ze de veiligheid en stabiliteit in Azië en rond de Stille en Indische Oceaan garanderen. Zonder het land bij naam te noemen is het vooral een antwoord op de groeiende militaire aanwezigheid van China in de regio. China reageert dan ook misnoegd, maar ook Frankrijk, de Europese Unie en Nieuw-Zeeland zijn kritisch.

Samen, maar vanop afstand, elk in hun eigen land, hielden de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Boris Johnson en de Australische premier Scott Morrison een persconferentie, waarop ze het AUKUS-pact voorstelden.

Met dat pact willen de drie landen hun militaire samenwerking verder uitbouwen. Ze zullen geavanceerde militaire technologie met elkaar delen, alsook hun kennis over artificiële intelligentie en cybertechnologie. In de eerste plaats zullen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk Australië helpen met de bouw van nieuwe, nucleair aangedreven onderzeeërs.

De - wellicht acht - nieuwe onderzeeërs zullen in de Australische stad Adelaide gebouwd worden. De Australische premier Morrison benadrukte dat Australië niet van plan is om kernwapens te ontwikkelen.

Morrison sprak over een "verbeterd" samenwerkingsverband. "Een partnerschap waarin onze technologie, wetenschappers, bedrijven en strijdkrachten allemaal samenwerken om een veiligere regio te creëren. Daar profiteert iedereen van." 

De Britse premier Johnson sprak over een "nieuw hoofdstuk" in de vriendelijke relatie tussen de landen. De Amerikaanse president Biden noemde het pact "een nieuwe historische stap" in de samenwerking tussen de drie landen, "want we erkennen allen het belang van het garanderen van vrede en stabiliteit op lange termijn rond de Indische en Stille Oceaan".

De Amerikaanse president Joe Biden noemt het pact een "historische stap in de samenwerking tussen de drie landen":

Videospeler inladen...

"Koude-Oorlogmentaliteit"

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië willen met hun nieuw pact dus de veiligheid en stabiliteit in Azië en rond de Indische en Stille Oceaan garanderen. Zonder het land bij naam te noemen, is het pact vooral een antwoord op de groeiende militaire aanwezigheid van China in de regio. China reageert dan ook misnoegd op het AUKUS-pact. Peking beschuldigt de drie landen van een "Koude-Oorlogmentaliteit" en noemt het pact een "onverantwoordelijke beslissing".

Ook Frankrijk is ontevreden. De Fransen hadden zelf een akkoord met Australië voor de bouw van nieuwe onderzeeërs, maar door het AUKUS-pact valt dat nu in het water. 

"We hebben een mes in onze rug gekregen", zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian:

Videospeler inladen...

"We moeten op eigen kracht onze gang gaan, zoals anderen doen", sloot EU-Buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell zich daarbij aan. Volgens Borrell toont het Veiligheidspact aan dat de Europese Unie meer dan ooit verplicht is om zijn veiligheidsbeleid zelf in handen te nemen. "Ik begrijp hoe ontgoocheld de Franse regering moet zijn." 

Ook een buurland van Australië, Nieuw-Zeeland, reageert kritisch op het AUKUS-pact. De Australische premier verzekerde evenwel dat de Australische onderzeeërs niet in Nieuw-Zeelandse wateren zullen varen.

Meest gelezen