ROBIN UTRECHT

Mondmaskers binnenkort verleden tijd? Meeste politici zijn voor, experts zijn tegen: Overlegcomité beslist vandaag

Kunnen we de mondmaskers achterwege laten of dragen we ze best toch nog op drukke plekken? Dat is - samen met de coronapas - de inzet van het Overlegcomité vandaag. Aan de vooravond van dat overleg tussen de verschillende regeringen waren de meningen nog verdeeld. Heel wat politici willen de maskers weg, de experts zijn een stuk voorzichtiger. 

Waar gaat het over?

Zullen we binnenkort het mondmasker achterwege kunnen laten bij de bakker, op restaurant of in de winkel? Het Overlegcomité beslist over de netelige kwestie die de Vlaamse en Waalse regeringen verdeelt. Aan Vlaamse kant ziet men het mondmasker liefst zo veel mogelijk verdwijnen, maar de Franstalige politici reageren terughoudender. Naast de mondmaskerkwestie buigt het Overlegcomité zich ook over de coronapas.

De vraag is niet alleen of het mondmasker overbodig is, maar ook waar en wanneer. Zal er een verschil worden gemaakt tussen winkels en horeca? Of zal het afhangen van de bezettingsgraad of ventilatie van de plek? En zal er opnieuw een onderscheid worden gemaakt tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel?

Zullen mondmaskers enkel op het openbaar vervoer nog nodig zijn?

Wat zeggen de experts?

Hoewel de roep om het mondmasker achterwege te laten steeds luider klinkt, vreest het expertencomité GEMS - dat het Overlegcomité adviseert - een te brutale afbouw van de mondmaskerplicht. De GEMS stelt nu in een rapport dat het dragen van een mondmasker cruciaal blijft voor "essentiële indooractiviteiten waar gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen elkaar kunnen ontmoeten (openbaar vervoer, winkel, bakker, apotheek, enzovoort)".

De expertengroep raadt aan om het mondmasker zeker binnen te dragen, maar ook in openlucht waar mensen dicht op elkaar staan. Zo is het besmettingsrisico lager wanneer je in contact komt met mensen van wie je niet weet of ze gevaccineerd zijn of wat hun teststatus is.

Het lijkt me roekeloos om te zeggen "jongens, laat alles maar achterwege".

Infectiologe Erika Vlieghe in "De zevende dag"

Infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter van de GEMS, waarschuwde eerder in "De zevende dag" voor de plotse afschaffing van het dragen van mondmaskers. "Als maatschappij zijn we daar nog niet klaar voor. Het lijkt me roekeloos om te zeggen 'jongens, laat alles maar achterwege'. Laat ons voorzichtig verderdoen zoals we bezig waren."

Ook coronacommissaris Pedro Facon is geen voorstander van het idee om mondmaskers uit het straatbeeld te bannen: "De cijfers zijn een beetje gestabiliseerd, maar we weten dat er meer risico is op circulatie door de terugkeer naar school en de werkplek. Daarom stellen we voor om mondmaskers te behouden in de herfst en winter", zei hij bij VTM Nieuws.

Toch klinken sommige experten ook wat positiever over het achterwege laten van het mondmasker. Professor microbiologie Sarah Lebeer erkent het nut van de mondmaskers wel, maar denkt na over de nood ervan in bepaalde situaties. 

"Het mondmasker blijft een goede barrière voor het virus, zeker wanneer het heel druk is of op een plek met geen ventilatie. Maar als dit niet het geval is, kan de verplichting zeker worden herbekenen."

Wat zegt de politiek?

Dat er een groot verschil is aan Vlaamse en Franstalige kant, zeiden we al. Over het algemeen willen de Vlaamse politici veel forser de mondmaskerplicht versoepelen dan de Franstaligen. Aan Vlaamse kant kijken ze daarvoor vooral naar de hoge vaccinatiegraad. 

Maar ook binnen de federale regering is er (nog) geen eensgezindheid. Er was behoorlijk wat discussie op het kernkabinet, naar verluidt omdat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op de rem bleef staan. Vanmorgen, nog voor het Overlegcomité, komt de kern opnieuw samen om een standpunt in te nemen. 

Het dragen van een mondmasker is een eenvoudige maatregel om elkaar te beveiligen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke

"Ik ga mij niet uitspreken over wat we moeten doen met de verschillende maatregelen rond mondmaskers. Dat moeten we morgen bespreken", zegt Vandenbroucke aan VRT NWS. Maar zijn mening, die is wel duidelijk. 

"Het dragen van een mondmasker is een eenvoudige maatregel om elkaar te beveiligen", zegt hij. "Zeker wanneer je binnen in een ruimte bent waar je geen afstand kan houden. Dan is het eigenlijk iets wat nog altijd is aangewezen."

Bekijk hier een interview met minister Vandenbroucke over de mondmaskers:

Videospeler inladen...

Premier Alexander De Croo (Open VLD) loste vorig weekend nog een schot voor de boeg, al suggereerde hij het dragen van het mondmasker nog steeds te behouden op plaatsen die minder goed verlucht zijn en waar mensen zich dicht bij elkaar kunnen bevinden, zoals het openbaar vervoer. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet zich in die zin uit.

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil mondmaskers alleen nog verplichten in het openbaar vervoer en op plaatsen waar je in contact komt met kwetsbaren, zoals woonzorgcentra en ziekenhuizen. Op plaatsen waar je met veel mensen in contact komt - zoals in winkels op het werk en in scholen - zou Coens het dragen van een mondmasker alleen nog aanbevelen, niet verplichten.

Beluister hier de volledige redenering van Coens in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Meest gelezen