Radio 2

Zondag trekt een 15 meter lange paling door Baasrode

Zondag wordt ter gelegenheid van de Scheldefeesten in Baasrode bij Dendermonde een nieuwe mascotte ingewijd. Een paling van 15 meter lang die als een Chinese draak door het dorp zal kunnen dansen. Hij werd ontworpen door Baasrodenaar Jos Laureys. "De bedoeling is dat hij meeloopt in de Rosse Buurtenstoet in Dendermonde. Dat is de stoet die een maand voor de Ros Beiaardommegang uitgaat en die is samengesteld door de deelgemeenten en wijken van Groot-Dendermonde."

Dit weekend worden in Baasrode de jaarlijkse Scheldefeesten gevierd. En dit jaar krijgt de gemeente er een opmerkelijke mascotte bij. Een 15 meter lange paling zal zondag gedoopt worden en in een kleine stoet met de reuzen van Baasrode door de gemeente trekken. "Het is een flexibele paling, zoals een Chinese draak, die gedragen wordt door 10 mensen."

Waarom een paling?

"De roepnaam van Baasrodenaren is palingboeren. Paling was vroeger één van de belangrijkste inkomstenbronnen van de mensen hier", vertelt Jos Laureys. In Baasrode werden op de plaatselijke scheepswerf ook speciale schepen, zogenaamde palingbotters, gebouwd. Daarmee haalden ze paling in Nederland om die vervolgens in België te verdelen. De keuze voor de paling als zinnebeeld voor de gemeente lag dus voor de hand.

Voor de constructie van de paling had Jos en zijn team ongeveer een week nodig. Twee zaterdagen om de constructie in elkaar te steken en enkele dagen om de stof te stikken. "Het denkwerk reken ik er niet bij", lacht Jos Laureys, "enkel het maken zelf". De plechtige doop van de paling is gepland op zondag 19 september om 13.30 uur aan de steiger van Baasrode

Meest gelezen