Aanslagen Zaventem en Brussel: tien verdachten doorverwezen naar hof van assisen

Tien verdachten zullen zich voor een volksjury moeten verantwoorden voor hun betrokkenheid bij de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en in de metro van Brussel. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling vandaag beslist. 

In januari had de Brusselse raadkamer al geoordeeld dat tien verdachten voor het hof van assisen moeten terechtstaan. De bekendste zijn Salah Abdeslam en Mohamed Abrini, "de man met het hoedje", die z'n tas vol explosieven achterliet op de luchthaven. In een assisenprocedure moet ook de kamer van inbeschuldigingstelling zich nadien over de zaak buigen. Die bevestigt vandaag het oordeel van de raadkamer.  De tien verdachten zullen dus terechtstaan voor onder meer moord en poging moord in een terroristische context. Tegen een beslissing van de kamer van inbeschuldigingstelling is wel nog cassatieberoep mogelijk om eventuele procedurefouten aan te vechten.

Het assisenproces start vermoedelijk in september volgend jaar. Dat proces zal plaatsvinden in de voormalige NAVO-gebouwen in Haren. Op die Justitia-site wordt nu volop gewerkt aan de bouw van een zittingszaal speciaal voor dit proces en aan verschillende zalen voor pers en publiek.

Bij de aanslagen op 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel vielen 32 dodelijke slachtoffers. Bijna 700 mensen raakten fysiek of mentaal gewond. 

Meest gelezen