Afghanistan leidt nu ook tot ontslag van tweede Nederlandse minister, die van Defensie

In Nederland neemt Ank Bijleveld (CDA) ontslag als minister van Defensie. Bijleveld kreeg net als de eerder opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) kritiek wegens de evacuatie van tolken en andere medewerkers uit Afghanistan.

Gisteren sloot minister Bijleveld nog een ontslag uit, maar intussen is er veel gebeurd in politiek Nederland. De regeringspartner ChristenUnie heeft door haar medewerking een motie van wantrouwen tegen Bijleveld aan een meerderheid in de Tweede Kamer geholpen. Daarop stak de top van de christendemocratische partij van Bijleveld, het CDA, de koppen bij elkaar en nam de minister toch ontslag.

Bijleveld is de tweede Nederlandse minister die de rekening krijgt gepresenteerd voor de chaotische evacuatie van Afghaanse medewerkers uit Kaboel. Gisteren was Sigrid Kaag opgestapt als minister van Buitenlandse Zaken voor dezelfde reden.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

De regering van premier Mark Rutte (VVD) was toch al ontslagnemend na de verkiezingen van enkele maanden geleden, maar toch is het ontslag van de twee ministers erg vervelend, vooral dan voor de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering. 

Kaag en haar links-liberale D66 werden beschouwd als de grote overwinnaars van de parlementsverkiezingen. Die formatie verloopt toch al zeer moeilijk en de Afghaanse evacuatie heeft nog meer roet in het eten gegooid.

Meest gelezen