radio 2

Antwerpse jongeren protesteren tegen skateverbod

Aan het Theaterplein in Antwerpen hebben tientallen jongeren geprotesteerd tegen het skateverbod van de stad. De stad wil plekken waar jongeren vrij in de stad mogen skaten, beperken. De skaters vinden dat een beperking van hun vrijheid. "Is er dan geen ruimte voor jongeren in de stad?" 

Eerder plaatste de stad al "skatestoppers" aan de vernieuwde Scheldekaaien. Die waren erg populair bij skaters maar om de trappen en de rust van de buurtbewoners te beschermen, zorgde het stadsbestuur ervoor dat skaten er onmogelijk werd.

De stad wil skaten op de Scheldekaaien enkel nog in bepaalde zones toelaten. Op het Theaterplein - ook een populaire plek bij skaters - zou het enkel nog overdag mogen. Daarnaast mag straatmeubilair niet meer gebruikt worden, voor zaken waarvoor het niet bedoeld is. Een skateboard of dergelijke alleen maar gebruiken als vervoermiddel mag wel nog. 

“Skaten is geen misdaad, maar een hobby. Aan het skatepark staan wachtrijen, en in het centrum krijgen we een boete?” 

Eline van RedFox

De stad heeft het liefst dat skaters naar de skateparken trekken maar daar is het vaak erg druk, zeggen die. "Jongeren in Antwerpen wonen vaak op kleine appartementen. De publieke ruimte is essentieel om aan sport te doen, vrienden te ontmoeten of gewoon te gaan ontspannen. Skaten is heel populair bij jongeren, het was tijdens de lockdown vaak de enige sport die ze konden beoefenen. Waarom mogen wij niet gewoon jong zijn?” vraagt skater Eline zich af.

Over het voorstel van het Antwerpse schepencollege moet volgende maandag wel nog gestemd worden in de gemeenteraad. Met hun actie hopen de skaters wat druk te zetten, ze hopen zo dat het "skateverbod"er niet doorkomt.

Meest gelezen