"Koning auto" even aan de kant voor Autovrije zondag in 37 steden en gemeenten, in ruil voor bakfietsraces en deathrides

Vandaag is het Autovrije Zondag, een dag waarop in Brussel en in 36 Vlaamse steden en gemeenten de auto's even plaats moeten ruimen voor niet-gemotoriseerde voertuigen. Er zijn tal van activiteiten in autoluwe zones, om zo meer aandacht te vragen voor fietsers en voetgangers, en het openbaar vervoer. Die krijgen (even) vrij spel.

Deze 37 steden en gemeenten organiseren vandaag een "Autovrije zondag": Aarschot, Antwerpen, Asse, Beveren, Boortmeerbeek, Brussel, De Pinte , Deinze, Dendermonde, Diest, Eeklo, Gent, Grobbendonk, Vorselaar, Haacht, Haaltert, Heist-op-den-Berg, Hove, Ichtegem, Ieper, Kortrijk, Landen, Lier, Mechelen, Meise, Merelbeke, Oudenaarde, Roeselare, Rotselaar, Sint-Niklaas, Tienen, Tongeren, Turnhout, Veurne, Vilvoorde, Wevelgem, en Zottegem. Op de website van deze gemeenten vind je informatie over de autoluwe zones, en de extra activiteiten. Meer informatie over Autovrije Zondag vind je op deze website.

Een stralende zon vandaag, en dus kunnen wandelaars en fietsers vandaag extra hard genieten van Autovrije zondag. Op veel plaatsen is het gezellig druk en zijn de straten zelfs voor een groot stuk ingenomen door wandelaars en fietsers.

In Brussel heeft de politie zelfs opgeroepen om de wegcode te blijven respecteren. "Het is een leuke dag om Brussel eens op een andere manier te leren kennen, maar iedereen moet natuurlijk wel blijven uitkijken op de weg. Fietsers moeten voetgangers blijven respecteren en ook de auto's die toch nog mogen rijden vandaag moeten uitkijken voor de fietsers en wandelaars", klinkt het.

Autovrije zondag  - in de volksmond nog vaak "autoloze zondag" - genoemd is al jaren een traditie op de derde zondag van september. De dag valt altijd in de Belgische en Europese week van de Mobiliteit. Oorspronkelijk waren zogenoemde "autoloze dagen" in de jaren 70 een initiatief van de overheid, in tijden van olieschaarste. Op enkele zondagen werd het simpelweg verboden om je met de auto te verplaatsen. 

De bedoeling van Autovrije zondag is vooral om aandacht te vragen voor alternatieven voor het klassieke autoverkeer. Steden en gemeenten doen dat door "autovrije zones" af te bakenen, en fietsers en voetgangers zo letterlijk meer bewegingsruimte te geven. Er worden ook allerlei activiteiten georganiseerd op die lege straten, om hun tijdelijke "autoluwe" karakter extra in de verf te zetten.

Bekijk hieronder het verslag van Autovrije zondag in Brussel uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Wat gebeurt er in Brussel?

Verkeer van motorvoertuigen is verboden tussen 9.30u en 19u in het hele Brusselse gewest. Onze hoofdstad is zo opnieuw de grootste autovrije zone van Europa. Het centrale thema van de Week van de Mobiliteit in onze hoofdstad is "stappen". Iedereen wordt aangemoedigd om Brussel te voet te ontdekken. 

Wie op de fiets springt en een klein technisch probleem zou hebben met zijn tweewieler, kan tussen 9 uur en 17.30 uur terecht aan het hoofdkantoor van mobiliteitsorganisatie Touring, aan de Wetstraat. Zowel fietsen als elektrische fietsen worden er gratis hersteld. 

Wie erop uit trekt in onze hoofdstad kan de hele dag gratis gebruik maken van het hele MIVB-net. Alle bussen, trams en metro's rijden uitzonderlijk volgens de dienstregeling van zaterdag. De toegangspoortjes in de stations gaat automatisch open.

Nieuwsgierigen kunnen vandaag een kijkje nemen achter de schermen van de MIVB-werf van Metro 3. Die nieuwe metrolijn moet het noorden van Brussel met het zuiden verbinden in amper 20 minuten. 

Het toekomstige eindpunt van Metro 3 wordt aangelegd in premetrostation Albert in Vorst. Dat station wordt op termijn ook de nieuwe eindhalte voor tramlijnen 4 en 51, en zo een zogenoemde "eerste fysieke mobiliteitshub", waar reizigers de keuze hebben uit verschillende vervoersmiddelen. Er komt ook een bewaakte fietsenstalling, en een zone met deelsteps. Wie de werf wil bezoeken, moet zich inschrijven op deze website. Mondmaskers zijn verplicht.  

Beluister hier hoe Brussel er vandaag zal uitzien:

Wat gebeurt er in Vlaanderen?

  • Ons koningspaar neemt traditiegetrouw deel aan Autovrije zondag. Voor de eerste keer niet in Brussel dit jaar, wel in Gent. Koning Filip en koningin Mathilde hebben er een fietstocht gemaakt, samen met hun twee jongste kinderen prins Emmanuel en prinses Eléonore.
Videospeler inladen...
  • De binnenstad van Antwerpen is al voor het 19e jaar op rij autoluw. Op het Operaplein doet mobilteitsorganisatie Touring kleine herstellingen aan je fiets. Je kan er ook met je elektrische fiets terecht. Op het Operaplein komt ook een testzone voor elektrische voertuigen. Wie bijvoorbeeld een step, monowieler, segway of elektrische fiets wil uittesten, kan daar terecht.
  • In Mechelen is de binnenstad volledig autovrij tussen 10u en 19u. Daar speelt de Sint-Romboutstoren een centrale rol in de activiteiten rond Autovrije zondag. Er is een nieuwe torenwandeling, en verschillende stadsgidsen bevinden zich op verschillende plekken in de iconische toren, om verhalen te delen. Onder de toren is er onder meer een bakfietsrace.
  • Brouwerij Lindemans heeft verschillende routes uitgestippeld: 2 voor fietsers en 2 voor wandelaars. In Brussel is er de fietstroute vanuit de brouwerij tot aan het Paleizenplan, langs verschillende art nouveau-plekken. De drie andere routes lopen door de Zennevallei en het Pajottenland. Meer informatie vind je hier.
  • In Tienen is er in de namiddag het allereerste Tiense kampioenschap tijdrijden, op het autovrije parcours in de binnenstad.
  • In Kortrijk is er een heel programma. Naast een klassieke fietstocht door het autovrije centrum kan je onder meer een deathride doen boven de Leie.
     

Katty Allaert vanuit Gent: “Om halfdrie komt koningspaar fietsen in binnenstad”

Videospeler inladen...

Meest gelezen