Videospeler inladen...

"Bad Habits", maar niet aan woekerprijzen: is nieuw ticketsysteem van superster Ed Sheeran de toekomst?

De Britse singer-songwriter Ed Sheeran wil komaf maken met de illegale doorverkoop van concerttickets aan woekerprijzen. Voor zijn nieuwe tournee zal je daarom enkel een digitaal ticket kunnen kopen dat gelinkt is aan je gsm-nummer. Met een papieren ticket kom je er dus niet meer in, en een ticket cadeau geven kan ook niet meer. Je zal ook samen moeten binnengaan met de mensen voor wie je een kaartje kocht. "Dat is een beperking”, geeft concertorganisator Jan Digneffe toe in "Laat". "Maar de voordelen zijn veel groter dan de nadelen."

De Britse superster Ed Sheeran met hits als "Shape of You", "Lego House" en "Bad Habits" treedt op 22 juli 2022 op in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Zijn laatste optreden in België, op de festivalweide van Werchter in 2018, was al na enkele minuten uitverkocht. Om maar te zeggen: het wordt een stormloop om erbij te zijn volgende zomer in Brussel. Maar wie er al van droomt om z'n kaartje met flinke winst door te verkopen, is eraan voor de moeite. Want Sheeran komt met een nieuw ticketsysteem dat korte metten moet maken met de illegale verkoop van tickets aan woekerprijzen.

De Britse singer-songwriter werkt daarvoor samen met FKP Scorpio België, die het concert in 2022 organiseert. "We hebben een checklist gekregen van het management van Ed Sheeran waaraan we moeten voldoen", zegt Jan Digneffe van FKP Scorpio België.  "Die zijn we stap voor stap afgegaan en we hebben geprobeerd om alles uit te voeren."

Hoe bestel je tickets voor Ed Sheeran? Concertorganisator Jan Digneffe legt het stap voor stap uit:

Videospeler inladen...

Tickets bestellen zal zoals altijd verlopen via de erkende verkoopkanalen Ticketmaster en Eventim, maar een belangrijk verschil is dat je bestelling aan je gsm-nummer gekoppeld zal worden. "Je zal dan een app moeten downloaden op je telefoon, gekoppeld aan dat gsm-nummer", legt Digneffe uit. "Dan krijg je een verificatiecode en met die code kan je je tickets downloaden in de app." Al kan je die laatste stap pas enkele dagen voor het concert effectief uitvoeren. De QR-code op je telefoon zal ook een bewegend element bevatten, zodat je geen screenshot van de code kan nemen.

In 2018 pronkten fans nog trots met hun papieren tickets voor Ed Sheeran op de festivalweide in Werchter:
Nicolas Maeterlinck

Op die manier willen FKP Scorpio en Ed Sheeran ervoor zorgen dat je je ticket onmogelijk kan doorverkopen. In de Rotterdamse concertzaal Ahoy werken ze al langer met een gelijkaardig digitaal ticketsysteem om woekerprijzen bij doorverkoop te vermijden. "We hebben in Nederland in 2019 het eerste concert gehad met André Hazes, waar we gebruik maakten van een QR-code die om de 30 seconden veranderde", zegt directeur van het officiële Nederlandse ticketverkooppunt Ticketpoint Marcel van Loon. "In het begin waren we heel erg bang dat de oudere doelgroep daar moeite mee zou hebben, maar door servicemails te sturen en een goede support te leveren zijn we eigenlijk zonder problemen doorgegaan."

Concertzaal Ahoy in Rotterdam maakt al langer gebruik van een gelijkaardig digitaal ticketsysteem. Marcel van Loon van Ticketpoint vertelt hoe onze noorderburen reageerden:

Videospeler inladen...

In het begin waren we heel erg bang dat de oudere doelgroep er moeite mee zou hebben

Marcel van Loon, Ticketpoint

Het nieuwe systeem bestrijdt de illegale doorverkoop van tickets dan wel, maar het komt ook met een hele reeks beperkingen. Zo moet minstens één persoon in elk gezelschap over een smartphone beschikken en is een geprint ticket niet geldig. Digneffe vindt dat zelf geen groot probleem. “Op voorhand ondersteuning geven en blijven herhalen wat je moet doen, is belangrijk. De stappen zijn eigenlijk helemaal niet zo moeilijk."

Welke beperkingen brengt het nieuwe ticketsysteem met zich mee? Concertorganisator Jan Digneffe reageert op prangende vragen:

Videospeler inladen...

Tickets die niet doorgegeven kunnen worden, kunnen ook niet doorverkocht worden aan woekerprijzen

Jan Digneffe, FKP Scorpio België

Een andere beperking aan het nieuwe systeem is dat je maximum zes tickets kan bestellen en dat die tickets allemaal op de gsm van de besteller zullen staan. Je zal als groep dus voltallig en op tijd aan de ingang moeten staan. Ga je niet mee binnen met de persoon die je ticket bestelde? Dan kom je er achteraf ook niet meer in. “Je zal samen moeten binnengaan. Dat is een beperking”, geeft Digneffe toe. “Maar dat zorgt er ook voor dat tickets niet doorgegeven kunnen worden. En tickets die niet doorgegeven kunnen worden, kunnen ook niet doorverkocht worden aan woekerprijzen.”

Ten slotte zal je ook geen tickets meer cadeau kunnen doen, omdat het ticket verbonden is aan je persoonlijk gsm-nummer. "We hebben er echt heel lang over nagedacht. Er is druk over gedebatteerd, maar we zijn gewoon tot de conclusie gekomen dat de voordelen van het gebruiken van de app veel groter zijn dan de paar kleine nadelen die het ook met zich meebrengt." 

Wat als je tickets hebt, maar toch niet kan gaan? Concertorganisator Jan Digneffe legt uit welke opties er zijn in het nieuwe systeem:

Videospeler inladen...

De tickets voor het nieuwe concert van Ed Sheeran zijn te koop vanaf 25 september. Wat als je uiteindelijk toch niet kan gaan? "Dan is er de optie om je ticket toch door te verkopen", aldus Digneffe. "Via dezelfde app kan je je tickets weer te koop aanbieden. Dat kan wel alleen maar aan de prijs die je er zelf voor betaald hebt." 

Meest gelezen