Archiefbeeld louter ter illustratie.

"Belangrijkste beursgang op Euronext in 14 jaar": waarom het Antwerpse Azelis plots zoveel aandacht oogst

De groeiende, winstgevende chemiedistributeur Azelis noteert sinds vandaag op de Brusselse beurs Euronext en financiële experten knikken goedkeurend. Waarom zij daar zo blij van worden? Vooral de omvang en de timing van de beursintroductie spelen een rol. "We moeten al heel lang teruggaan om gelijkaardige operaties terug te vinden."

1. Aze-wat? Waarvan moet ik dat bedrijf kennen?

Het Antwerpse Azelis is actief in de chemiesector, maar niet als producent van chemische stoffen, wel als verdeler ervan. Het koopt dus chemische producten van grote chemiebedrijven en verkoopt die door aan kleinere firma's die die producten nodig hebben.

Ver van uw bed? Integendeel. Van wasmiddel tot frisco's en van make-up tot dierenvoer: de kans dat er stoffen inzitten die via Azelis zijn gepasseerd, is groot. Het bedrijf produceert zelf geen stoffen, maar probeert wel ook in eigen laboratoria nieuwe toepassingsmogelijkheden te zoeken voor bepaalde producten.

2. Waarom oogst Azelis zoveel interesse bij beleggers?

"Het is een aandeel van een bedrijf dat zeker en vast zijn sporen verdiend heeft in de voorbije jaren", legt Erik Joly uit, hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking, in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is heel sterk gegroeid, autonoom en door overnames." 

Het bedrijf heeft ook de ruggensteun van enkele krachtige aandeelhouders, ziet Joly: "Onder andere het investeringsvehikel EQT van de familie Wallenberg is een aandeelhouder, dat zijn toch niet de eersten de besten (de Wallenbergs vormen een van de rijkste en meest invloedrijke families van Zweden, red.)"

Ondanks corona steeg de omzet van de firma vorig jaar met 6 procent tot 2,2 miljard euro. De nettowinst klokte af op 71 miljoen euro.

Beluister hier het gesprek met Erik Joly in "De ochtend" op Radio 1:

3. Wat maakt van deze beursgang dan "de belangrijkste introductie op Euronext in 14 jaar"?

De beursintroductie was tot op heden enkel voorbehouden voor professionele partijen, vanaf vandaag kunnen particulieren daar ook op intekenen.

Vooral de omvang van operatie is van belang. "We moeten al heel lang teruggaan om gelijkaardige operaties terug te vinden", legt Joly uit. In de voorbije 20 jaar vallen enkel die van Nyrstar in 2007 en van Belgacom in 2003 min of meer in dezelfde categorie, weet De Tijd. 

Het is duidelijk dat men wil profiteren van de goede gang van zaken op de beurzen

Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro Private Banking

De interesse is ook groot. "Azelis kwam met een introductieprijs van 26 euro per aandeel naar de beurs. Dat is aan de bovenkant van de prijsvork die werd opgesteld. Dus dat toonde al aan dat er interesse is."  Dat is intussen wel degelijk bevestigd. De opening vanochtend was rustig, maar intussen is de waarde van het aandeel al met 11 à 12 procent gestegen. Aan de huidige koers wordt het bedrijf al gewaardeerd op zo'n 6,9 miljard euro.

Ook de timing is van belang. Volgens Joly is die goed gekozen. "Ze hebben zeker en vast rekening gehouden met de koersontwikkeling van een aantal concurrenten op buitenlandse beurzen. Zo is de koers van de Nederlandse concurrent IMCD sinds het dieptepunt van de pandemie maal 3,5 gegaan. Dus het is duidelijk dat men wil profiteren van de goede gang van zaken op de beurzen."

4. Wat wil Azelis met het verse geld doen?

Het bedrijf zal de opbrengst van de verkoop van nieuwe aandelen gebruiken om zijn schuldenberg van 1,6 miljard euro onder controle te krijgen en om nog sneller te kunnen groeien via overnames.

Meest gelezen