Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Bosbranden in Californië bedreigen grootste boom ter wereld, "General Sherman" in Sequoia Park wordt alvast ingepakt

Twee bosbranden bedreigen het wereldberoemde Sequoia National Park, in Californië in de Verenigde Staten. De brandweer bestrijdt het vuur, maar pakt uit voorzorg ook verschillende mammoetbomen in met hittewerend aluminiumfolie. Dat zou moeten volstaan om enkele van de oudste en grootste bomen ter wereld te redden, mocht het vuur de komende uren het hart van het nationaal park bereiken. 

De brandweer heeft goede hoop dat de reuzensequoia's in het hart van het Sequoia National Park in de Sierra Nevada in Californië nog kunnen worden gered, al zijn twee brandhaarden de meest bekende mammoetbomen ter wereld dicht genaderd.

De brandweer gebruikt verschillende methodes om de bomen te redden. Blusvliegtuigen en helikopters worden ingezet, er wordt preventief brand gesticht om te verhinderen dat de brand uitbreiding neemt: vuur wordt dus met vuur bestreden. 

Maar het meest opvallend is dat de gebouwen én de basis van verschillende bomen worden omwikkeld met aluminiumfolie. Daardoor zouden de bomen tijdelijk de grootste hitte kunnen weerstaan. 

"Het is een voorzorgsmaatregel om de bomen te beschermen. Ze zijn UNESCO werelderfgoed, dat wil je natuurlijk niet kwijtraken", vertelt Koen Es, van de Plantentuin in Meise,"er is nog nooit een levend wezen op aarde geweest dat zo volumineus is als de mammoetboom."

Kijk hier naar de beelden, ingepakte sequoia's en de brandweer aan het werk in het natuurpark:

Videospeler inladen...

De "General Sherman" is volgens verantwoordelijken van het nationale park de grootste boom ter wereld - althans toch in volume. Niet alleen is hij 84 meter hoog, hij heeft aan de basis ook een omtrek van ruim dertig meter. 

De reuzensequoia's zijn in principe relatief goed bestand tegen het vuur. Toch zijn vorig jaar naar schatting tot wel tienduizend sequoia's door een grote brand vernield.  "Sequoia's of kustmammoetbomen zijn de hoogste bomen van de wereld. Ze kunnen makkelijk een paar duizend jaar oud worden. Het zijn naaldbomen met een dikke, isolerende schors, daardoor kunnen ze een snelle, doorgaande brand wel doorstaan. Maar een hevige bosbrand als deze, daarbij wil men toch geen risico's nemen, vandaar deze maatregel", zegt Koen Es. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Hopelijk zullen de bomen hier ongeschonden uitkomen 

woordvoerder National Park Service

De risico's voor de sequoia's nemen ook toe door de ongewone intensiteit van de Californische bosbranden van de jongste jaren. Op dit ogenblik woeden twee branden in de omgeving van het nationale park, de zogenaamde "Colony Fire" zou het "Giant Forest" al heel snel bereiken. Daarmee zou hij het hart treffen van het wereldberoemde natuurpark, waar zo'n tweeduizend mammoetbomen staan. Sommige zijn meer dan 2500 jaar oud. 

Door het moeilijk toegankelijk terrein wordt het vuur vanuit de lucht bestreden

Toch zijn de verantwoordelijken van de National Park Service hoopvol. Er zijn operaties gaande om alles op te ruimen wat het vuur kan voeden. Zo worden verdroogd hout en kleine vegetatie preventief verbrand.

De voorbije tientallen jaren is de regio - meer dan waarschijnlijk als gevolg van de opwarming van de aarde - nog warmer en droger geworden dan voorheen. Dat maakt de bescherming van het bos nog moeilijker. 

Bovendien was het historisch zo dat het gebied om de twintig of dertig jaar wel kleine branden kende. Maar door de interventie van de mens - de brandweer - heeft het in de twintigste eeuw nauwelijks gebrand. Samen met de klimaatverandering maakt dat de situatie nu extra gevaarlijk: er is heel veel brandbaar materiaal aanwezig. 

AFP or licensors

Meest gelezen