Ronny De Coster

Burgemeester Brakel veroordeeld tot 2 maanden met uitstel, werkstraf en boete 

Burgemeester Devleeschouwer van Brakel is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 maanden met uitstel. Hij moet ook 400 euro boete betalen. In april reed hij  onder invloed een man uit Geraardsbergen aan. Voor de alcoholintoxicatie krijgt hij een werkstraf van 46 uur. 

De Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) verscheen in juni voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde op beschuldiging van opzettelijke slagen en verwondingen met blijvende ongeschiktheid tot gevolg, en voor sturen onder invloed van alcohol. Vandaag kent hij zijn straf: een voorwaardelijke veroordeling tot twee maanden celstraf, een geldboete van 400 euro voor de slagen en verwondingen en een werkstraf van 46 uur voor het rijden onder invloed. 

De Brakelse burgemeester legt zich neer bij zijn werkstraf, en suggereert zelfs al waar hij mogelijk aan de slag kan: "Dat kan in een rusthuis zijn, of bij mensen die het slachtoffer zijn van een verkeersongeval. Op die manier wil ik tonen dat ik iets wil doen met mijn voorbeeldfunctie, en dat ik mij ten dienste wil stellen door mijn stommiteit, een alcoholintoxicatie."

Gedeelde verantwoordelijkheid

Dat de straf voor de burgemeester niet zwaarder is, komt doordat de rechter de andere partij mee verantwoordelijk acht. Edwin K. uit Geraardsbergen had zich op de motorkap van Devleeschouwer geworpen, en was onder de auto terechtgekomen.  Volgens de rechter had Devleeschouwer sneller moeten stoppen, toen hij doorhad dat de man onder zijn wagen lag. 

Edwin K. maakte zich schuldig aan kwaadwillige belemmering van het verkeer, door op de rijbaan naar de voorzijde van het voertuig bestuurd door Stefaan Devleeschouwer te lopen en hierdoor een uitermate gevaarlijke situatie te creëren”, zegt het vonnis.

Burgemeester Devleeschouwer en zijn advocaat bekijken of ze al dan niet tegen het vonnis in beroep gaan. 

Meest gelezen