AFP or licensors

Buurlanden willen snel nieuwe verkiezingen in Guinee

Ecowas, de West-Afrikaanse landenorganisatie, heeft de militaire machthebbers in Guinee opgeroepen om binnen zes maanden verkiezingen te houden om het land weer onder burgerbestuur te brengen. Daarnaast legt de organisatie sancties op tegen de mensen die achter de staatsgreep zitten.

De vijftien lidstaten van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) kwamen in de Ghanese hoofdstad Accra bijeen om de staatsgreep van 5 september, waarbij president Alpha Condé werd afgezet, te bespreken. "De staatshoofden dringen aan op een zeer korte (militaire) overgang", klinkt het. "De overgang mag niet langer dan zes maanden duren. Over zes maanden moeten er verkiezingen worden georganiseerd."

Daarnaast kondigde de Ecowas sancties aan tegen de mensen die de coup pleegden. Zo worden hun financiële tegoeden en die van hun familieleden bevroren en krijgen ze een reisverbod opgelegd.

Guinee is een voormalige Franse kolonie in West-Afrika, met als hoofdstad Conakry. Er wonen een kleine 13 miljoen mensen. Guinee behoort tot de armste landen van de wereld.

  

AFP or licensors

Meest gelezen