Foto: Radio 2

Buurvrouw restaureert kerkje van Sint-Agatha-Rode: "Dit is mijn levenswerk"

De dorpskerk van Sint-Agatha-Rode straalt opnieuw na een restauratie die vijf jaar heeft geduurd. Op zaterdag 18 september kunnen de parochianen hun kerkje voor het eerst opnieuw betreden. De restauratie is het werk van architect én buurvrouw Denise Debrouwer. 

Denise leidt ons vol trots rond in het kerkje, waar bij manier van spreken elke steen geschiedenis ademt. "De restauratie was niet eenvoudig," weet Denise. "We hebben bijvoorbeeld veel problemen gehad met de stabiliteit van het gebouw. Dat in orde brengen was al een hele klus."

De kerk gaf tijdens de restauratie nog heel wat geheimen prijs. Verborgen muurschilderingen bijvoorbeeld. "Achter de preekstoel hebben we zelfs een intacte afbeelding teruggevonden van Sint-Pieter. Hij was ooit de patroonheilige van de kerk." 

Orgel in twee delen

Het gerestaureerde kerkorgel staat er nog niet: "De parochianen hadden er indertijd niets beters op gevonden dan het orgel in twee stukken te verdelen om een glasraam zichtbaar te houden. Er zijn toen heel wat onderdelen verloren gegaan of beschadigd. Zo zijn er orgelpijpen geplet en vervormd.  Dat maakt de restauratie erg moeilijk en tijdrovend. We zetten de twee delen van het orgel trouwens opnieuw aan elkaar en we plaatsen het orgel opnieuw voor het glasraam. Wie dat glasraam van binnen wil zien moet dus snel zijn", lacht Denise.

Radio 2

Levenswerk

Denise woont sinds 1974 in de schaduw van de kerk. "Deze restauratie is een beetje mijn levenswerk", vertelt ze. "De eerste plannen voor de restauratie werden gesmeed in 1989. De kerkfabriek heeft me toen gevraagd om het project te leiden. Na de administratieve lijdensweg heeft de eigenlijke restauratie toch ook vijf jaar geduurd. Die heeft in totaal vijf miljoen euro gekost, voor het grootste deel gesubsidieerd. Ik ben heel fier op dit project. Onze kerk kan er weer voor 200 jaar tegen", lacht Denise.

Meest gelezen