Radio 2

Hasseltse schoolomgeving viert Strapdag

In enkele scholen in Hasselt is vrijdagochtend uitbundig 'Strapdag' gevierd. Dag twee in de Week van de Mobiliteit kadert in leerlingen die aangemoedigd worden om te voet of met de fiets naar school te komen. 

Verschillende scholen in de omgeving doen mee. "Aan de Daltonschool ontvangen we de leerlingen wielercommentatorgewijs", vertelt meester Tom Smeets. "Iedereen die wandelt of fietsend naar school komt, wordt onthaald door een lightversie van José De Cauwer en Michel Wuyts", lacht de kleuterleider. "Enkele ouders hebben ook een finishlijn geschilderd, dus sommige leerlingen spurten tot aan het einde. Veel kinderen die te ver wonen, hebben de fiets meegenomen in de koffer om toch nog de laatste meters met de fiets te doen."

Niet enkel op Strapdag trekken heel wat leerlingen 's morgens al fietsend of wandelend richting de schoolpoort. In de Daltonschool stijgt het aantal fietsers bijvoorbeeld zichtbaar. "Vijf à zes jaar geleden stond de fietsenstalling hier halfleeg. Nu barst die uit zijn voegen, en zien we tegelijkertijd ook heel veel ouders met de bakfiets naar school komen om de kinderen af te zetten. Het is natuurlijk ook wel zo dat het veel moeilijker is geworden om überhaupt met de wagen tot aan de schoolpoort te geraken", geeft de leerkracht toe. 

(Lees verder onder de foto:)

Routes van thuis naar school veilig maken voor fietsers

Intussen zijn gemeenten en scholen volop bezig om de omgeving rond de scholen veiliger te maken voor fietsers. In Limburg is dat al bij 136 scholen gebeurd.  En nu wil Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) ook de routes van en naar school aanpakken. Dat gebeurt op twee manieren: gemeenten kunnen aan de Vlaamse overheid doorgeven waar er nog knelpunten zijn op de gewestwegen én ze kunnen sinds kort ook subsidies aanvragen om de gemeentewegen veiliger te maken voor fietsers. Minister Peeters: "Dat is nog maar een recent subsidiebesluit, maar de gemeenten Zonhoven en Zutendaal hebben daar toch al dadelijk een voortrekkersrol in genomen. Zij hebben al aanvragen ingediend voor veiligere schoolroutes en zij krijgen daar een subsidie voor." 

BEKIJK OOK - Leerkrachten en leerlingen van de basisschool in Evergem (Oost-Vlaanderen) zingen het straplied:

Videospeler inladen...

Meest gelezen