EPA

Premier De Croo scherp voor niet-gevaccineerden: "Niemand heeft recht om anderen in gevaar te brengen"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is bijzonder scherp voor de mensen die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. "Deze epidemie is een epidemie van niet-gevaccineerden aan het worden", zegt hij op de persconferentie na het Overlegcomité. "Niemand heeft het recht om anderen in gevaar te brengen."

Het Overlegcomité met alle regeringen van ons land heeft opnieuw enkele versoepelingen beslist rond de coronamaatregelen. Deelstaten kunnen wel altijd strenger zijn en dat zullen Brussel en wellicht ook Wallonië ook doen. Oorzaak? De lagere vaccinatiegraad daar. 

Voor de mensen die zich niet laten vaccineren heeft De Croo weinig begrip, zo lijkt het op de persconferentie na het Overlegcomité. Hij kijkt dan vooral naar Brussel, waar de lage vaccinatiegraad "onaanvaardbaar en onhoudbaar is".

Bekijk hier een fragment uit de persconferentie:

Videospeler inladen...

Niemand heeft het recht om vrijwillig anderen in gevaar te brengen

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Onze afdelingen intensieve zorg zijn een verzamelplaats van niet-gevaccineerden aan het worden”, zegt hij . “Als samenleving kunnen we niet aanvaarden dat mensen keuzes maken die anderen in gevaar brengen. Niemand heeft het recht om vrijwillig anderen in gevaar te brengen. De vaccins zijn veilig, gratis en overal beschikbaar." 

"Wie zich niet laat vaccineren is mede verantwoordelijk voor het feit dat op sommige plekken strengere maatregelen blijven. Wie zich niet laat vaccineren, zet zijn eigen leven en dat van anderen op het spel. Deze epidemie is een epidemie van niet-gevaccineerden aan het worden.”

De vrijheid om je niet te laten vaccineren is anderen verhinderen om een normaal leven te hebben

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

"U moet zich laten vaccineren", vindt ook Waals minister-president Elio Di Rupo (PS). "Het is bewezen dat de vaccins wérken. Het is in je eigen belang dat je je laat vaccineren, maar ook in het belang van je familie en je naasten."

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) roept op tot een debat over wat vrijheid wordt genoemd. "De vrijheid van de ene stopt waar de vrijheid van de ander begint. De vrijheid om je niet te laten vaccineren is anderen verhinderen om een normaal leven te hebben." 

Bekijk hieronder een fragment uit de persconferentie:

Videospeler inladen...

"De laatste loodjes wegen het zwaarst, ook in de vaccinatiecampagne", duidt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Dat is volgens hem niet alleen zo in Brussel. Zo is in de stad Luik maar 59 procent van de bevolking gevaccineerd, in Antwerpen 65 procent, in Machelen 60 procent, in Zaventem 65 procent, in Vilvoorde 61 procent en in Sint-Pieters-Leeuw 66 procent. "Vrij belangrijke en grote gemeenten waar er een inspanning moet gebeuren", waarschuwt Vandenbroucke.

Meest gelezen