De wolf eet en verdeelt: meer dan 250 dieren gedood, burgemeesters oneens over de aanpak

Wellicht heeft nog nooit een dier voor zoveel controverse gezorgd in Limburg als de wolf. Vooral de toenemende aanvallen op schapen, runderen en zelfs pony's beroeren de gemoederen. En ook tussen de burgemeesters in het wolventerritorium rijzen de discussies, zelfs partijgenoten zijn het grondig oneens over de aanpak van de problematiek: de één wil de wolven verbannen, de ander volop inzetten op het beveiligen van de weiden.

Geiten, schapen en damherten waren al eerder het slachtoffer van de hongerige wolven en hun kroost, maar de jongste tijd zijn ook runderen en pony's gedood en opgepeuzeld. Maar de wolf is een Europees beschermde diersoort en kan dus zomaar niet bestreden worden. Op 12 oktober vindt in Limburg een wolvenoverleg plaats met onder meer alle betrokken burgemeesters, het Agentschap Natuur en Bos en andere organisaties. Maar in afwachting lieten verschillende burgemeesters zich al horen. 

Niet te emotioneel reageren

Burgemeester van Lommel Bob Nijs (CD&V), zelf een hobbyboer,  roept op om de polemiek over de wolven te stoppen en het overleg af te wachten. Hij vindt dat er te hevig en emotioneel gereageerd wordt. "We moeten het hoofd koel houden en met alle partners aan tafel gaan, zowel het team van Welkom Wolf als de Boerenbond. We mogen ons niet laten verleiden in de polarisering van de wolf weg te willen of niet, de zaak is complexer dan dat. Pas pas na grondig overleg kunnen we conclusies trekken en niet ad hoc na een aanval in een bepaald gebied." Zijn partijgenoot en collega van Oudsbergen Marco Goossens had eerder deze week gezegd dat de maat vol is nadat al 40 dieren in zijn gemeente waren doodgebeten, er moeten volgens hem maatregelen komen tegen de groeiende wolvenroedel, al had hij niet meteen een concreet voorstel. Een schepen van Peer pleitte enkele weken geleden al voor de omheining van het wolvengebied.

Wolven worden alsmaar driester

We moeten op onze hoede zijn, vindt ook burgemeester Frank Smeets van Pelt (CD&V): "De wolf is gekomen en we zullen hem niet meer wegkrijgen, als de ene weg is, zal de andere komen. Ze hebben hun territorium zoals overal in Europa. Maar we zitten wel in een dichtbewoond land en zien dat de wolf alsmaar driester tewerk gaat. Eerst luidde het dat we hem nooit te zien zouden krijgen omdat hij mensenschuw is, ondertussen hebben we filmpjes gezien waarop hij een boer achtervolgt die op zijn veld aan het werk is, er zijn nu al allerlei dieren gedood, terwijl gezegd was dat hij geen paarden, koeien of honden zou aanvallen, ... " 

Zijn Kinrooise collega Jo Brouns (CD&V) sluit zich daarbij aan. "Uit getuigenissen blijkt dat hij niet meer schuw is en zijn terrein verplaatst naar grotere runderen. Er is een protocol dat zegt dat wanneer hij in een goed afgebakend gebied runderen aanvalt, dat er moet ingegrepen worden. Men spreekt enerzijds van heropvoeden en anderzijds van het verjagen of verplaatsen." 

Ook Jan Dalemans (HE Lijst Burgemeester) van Hechtel-Eksel vindt dat er maatregelen nodig zijn nu alsmaar meer groot vee wordt aangevallen. "Maar of het omheinen van weides om ze wolfproof te maken, haalbaar is, betwijfelt hij. Ik begrijp wel dat het Agentschap Natuur en Bos die oproep doet. Ik vind niet dat die wolf dood moet of weg moet, maar zo kan het niet verder, er zijn andere maatregelen nodig." Marleen Kauffman (CD&V) in Leopoldsburg roept alle hobbyboeren nogmaals op om hun weide te beveiligen, daarmee kunnen volgens haar al veel problemen opgelost worden en er zijn ook subsidiekanalen voor. Burgemeester Alain Yzermans (Vooruit-Groen-Plus) van Houthalen-Helchteren vindt het nog te vroeg om te reageren en wil eerst de bespreking op de gemeenteraad en het wolvenoverleg van 12 oktober afwachten. 

Overleg vervroegen?

In Peer zijn inwoners en landbouwers bezorgd, zegt burgemeester Steven Matheï (CD&V) van Peer. "Ik hoop dat er nu toch een alarmbel afgaat bij de bevoegde minister. Het is belangrijk dat er een overleg komt met specialisten om te kijken welke maatregelen genomen moeten worden. Die maatregelen moeten wel realistisch en uitvoerbaar zijn. En ik denk dat het niet slecht is om het overleg van 12 oktober te vervroegen."

De afgelopen jaren hebben de Limburgse wolven volgens de officiële aangiften zeker 250 dieren gedood en nog een aantal verwond,  vooral schapen zijn slachtoffer.

Meest gelezen