EK zonnewagens dit weekend op Circuit Zolder: "De enige 24-urenrace voor zonnewagens ter wereld"

Dit weekend wordt op Circuit Zolder het EK zonnewagens georganiseerd. Een internationaal gezelschap van een twintigtal teams zal op zaterdag 18 september aan de start verschijnen van de 24-urenrace. De race wordt al voor de 7de keer georganiseerd.

In 2007 nam Ismaël Ben-Al-Lal uit Tessenderlo en CEO van iLumen zelf deel aan het WK zonnewagens in Australië. "Veel mensen dachten dat je in Australië wel lange afstanden kon rijden met die zonnewagens. Maar niemand geloofde dat dit ook hier kon, met veel minder zon. En daar ontstond het idee om een 24-urenrace te organiseren."

Ondertussen is deze 24-uursrace al aan de 7de editie toe. "De wagens mogen 2 keer 1 uur laden", gaat Ismaël verder. "Maar op de laatste editie waren er teams die maar 1 keer stopten, dus het is heel strategisch. En ze moeten op 24 uur tijd een maximale afstand afleggen op het circuit."

Studententeams

De teams bestaan uit studenten die hun zonnewagen zelf ontwerpen en in elkaar steken. "Hoe kan ik de wagen lichter bouwen want dan verbruikt die minder.  Hoe kan ik de wagen aerodynamischer maken want dan kan die sneller gaan met dezelfde energie. Dat zijn allemaal vragen die de studenten zich moeten stellen", zegt Ismaël Ben-Al-Lal.

Technische profielen zijn moeilijk te vinden en zijn belangrijk voor de economie. "Vaak denken jongeren dat wiskunde saai is, maar als je weet wat je ermee kan doen, dan wordt het wel interessant. Zoals bijvoorbeeld een zonnewagen bouwen."

Activiteiten

Naast de race zullen dit weekend ook nevenactiviteiten georganiseerd worden op het circuit. Zo wordt ‘Greenville’ geopend voor de bezoekers, een infomarkt rond hernieuwbare energie. Zij kunnen er terecht voor al hun vragen omtrent zonnepanelen, batterijopslag en laadpalen voor elektrische voertuigen.

Het bedrijf iLumen zal ook enkele infosessies organiseren over de digitale meter, batterijopslag en slimme laadinfrastructuur. En tenslotte zullen tal van elektrische wagens hun opwachting maken op en naast het circuit.

Meest gelezen