Dominique Cool (N-VA) is nieuwe burgemeester van Langemark-Poelkapelle

In Langemark-Poelkapelle heeft Dominique Cool (N-VA) de eed afgelegd als burgemeester. De gemeente is, na Blankenberge en (tijdelijk) De Panne, al de derde in West-Vlaanderen waar er een nieuwe meerderheid komt sinds het "Vlaams decreet ter versterking van de lokale democratie" van kracht ging. 

De gemeenteraad waar Dominique Cool de eed aflegde als burgemeester werd gisteren druk bijgewoond. Het was dan ook een "historische" gemeenteraad, want het is de eerste keer dat CD&V de gemeente niet meer bestuurt. 

De CD&V van de afgezette burgemeester Lieven Vanbelleghem is veruit de grootste partij in Langemark-Poelkapelle, maar omdat de Vlaams-nationalisten van Dominique Cool nu gaan samenwerken met de liberalen en de socialisten, vliegt CD&V voor het eerst in de geschiedenis van de gemeentepolitiek, naar de oppositie. De CD&V-raadsleden verlieten nog voor de eedaflegging van de nieuwe burgemeester, boos de zaal.

Heftige machtswissel

De machtswissel is heftig, zegt kersvers burgemeester Dominique Cool: "Het waren absoluut woelige dagen. Ik was kop van jut in de sociale media. Maar goed, een man raadde mij onlangs aan om er mij niet te veel van aan te trekken en 'te doen voor wel'. En dat is exact wat we met dit bestuur van plan zijn. Het moet gedaan zijn met ruzie maken. We gaan voor een eendrachtig bestuur."

Iemand raadde mij aan om er mij niet te veel van aan te trekken en 'te doen voor wel' en dat zijn we ook van plan
Burgemeester Dominique Cool

Derde burgemeesterswissel

Langemark-Poelkapelle is de derde West-Vlaamse gemeente waar er een nieuwe meerderheid komt sinds het "Vlaams decreet ter versterking van de lokale democratie". Dat decreet moet het gemakkelijker maken om een nieuwe coalitie te vormen wanneer de meerderheid in de gemeente het moeilijk nog eens geraakt.

Het zorgde ervoor dat er een nieuwe burgemeester kwam in Blankenberge. Ook burgemeester Bram Degrieck van De Panne werd even aan de kant geschoven. Die mocht zijn burgemeesterssjerp wel terug aandoen nadat een gemeenteraadslid dat tegen hem had gestemd, opstapte omdat de zaak voor hevige reacties zorgde in de gemeente en werd vervangen door een voorstander van Degrieck.  

Meest gelezen