Experten vrezen dat mondmaskerplicht te vroeg wordt afgeschaft: "Nog altijd een potentieel voor een grote vierde golf"

Dat de mondmaskerplicht in de winkels en in de horeca in Vlaanderen vanaf 1 oktober hoogstwaarschijnlijk wordt afgeschaft, stemt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) ongerust. Dat is nog net iets te vroeg, vreest hij. “Er komt nog een moeilijke periode aan. De maanden oktober en november zullen een grote test zijn. Er is nog altijd een potentieel voor een grote vierde golf”, zei Van Gucht vanavond in “Terzake”. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) spreekt van “een berekende gok”.

Tegen het advies van de adviserende experten in heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen de regio’s de ruimte gegeven om de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober grotendeels af te schaffen. In Vlaanderen zullen we vanaf dan waarschijnlijk alleen nog een mondmasker moeten dragen in het openbaar vervoer, in zorginstellingen en bij contactberoepen zoals de kapper.

Die versoepeling komt volgens virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst een tweetal maanden te vroeg. “Ik had toch heel graag oktober en november nog afgewacht”, reageerde Steven Van Gucht vanavond in “Terzake”. “Ik denk dat we dan met veel meer gerustheid de maatregelen voor mondmaskers hadden kunnen versoepelen. Mondmaskers kosten niet veel, we moeten ze ook op niet zo heel veel plaatsen meer dragen. Ik had er liever toch nog wat mee gewacht.”

Bekijk hier het volledige gesprek met Steven Van Gucht in "Terzake":

Videospeler inladen...

Berekende gok

Marc Van Ranst noemt de afschaffing van de mondmaskerplicht in de Vlaamse horeca en de winkels “een berekende gok”. “Als je het aan de virologen zou vragen – en dat is ook gebeurd – dan hadden we dat naar aloude gewoonte liever wat later of wat trager gezien. Maar dat zijn natuurlijk politieke beslissingen. 

“Ik denk dat veel mensen blij zullen zijn”, zei In de viroloog vanavond in “De wereld vandaag” op Radio 1. “We hadden nog een maand kunnen wachten, of het winkel-en horecapersoneel nog een masker laten dragen, maar op zeker moment moet je wel durven te springen.”

Toch blijft ook Van Ranst voorzichtig: “In Israël en ook in de Verenigde Staten is de mondmaskerplicht eerst afgeschaft en daarna weer ingevoerd. Dat jojo-effect moeten we wel vermijden. Hopelijk zijn we er voor altijd van af, maar dat moet nog blijken.”

Beluister hier het gesprek met Marc Van Ranst in "De wereld vandaag":

Vierde golf

Hoewel de vaccinatiegraad in Vlaanderen torenhoog is, is Steven Van Gucht beducht voor een vierde golf van het coronavirus. “De risico’s in Vlaanderen zijn een stuk kleiner dan in Wallonië en zeker dan in Brussel. Maar het hangt ook van heel wat andere factoren af. Hoe gaan mensen ermee om en hoe zullen werkgevers hiermee (de versoepelingen, red.) omgaan?” 

Modellen van de biostatistici geven namelijk aan dat het nog oppassen is voor een vierde golf. Daarbij stelt vaccinoloog Pierre Van Damme zich de vraag: "Gaan we die kunnen bufferen met onze vaccinatiecijfers in Vlaanderen, met hier en daar maatregelen zoals mondmaskers op een aantal plaatsen en het Covid Safe Ticket? Zo ja, dan wordt de golf mogelijk eentje die kabbelt en die we wel aankunnen met onze gezondheidszorg. Dat is ook altijd de bedoeling geweest", aldus Van Damme.

Meest gelezen