AFP or licensors

Frankrijk roept ambassadeurs uit Verenigde Staten en Australië terug voor overleg

Frankrijk roept zijn ambassadeurs in de Verenigde Staten en Australië terug voor overleg. Dat heeft een woordvoerder van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian meegedeeld. Parijs is woedend over het veiligheidspact dat de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben gesloten. Daardoor is een contract voor de bouw van Franse onderzeeërs voor Australië in het water gevallen.

"Op vraag van de President van de Republiek (Emmanuel Macron, red.) heb ik beslist om onmiddellijk onze twee ambassadeurs uit de Verenigde Staten en Australië terug te roepen voor overleg", luidt een mededeling. "Deze uitzonderlijke beslissing is gerechtvaardigd na de aankondiging van de VS en Australië van 15 september." Het terugroepen van een ambassadeur voor overleg wordt beschouwd als een ernstig diplomatiek incident.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Eergisteren raakte bekend dat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië een nieuw veiligheidspact hebben gesloten: AUKUS. Daarmee willen ze naar eigen zeggen de veiligheid en stabiliteit in Azië en rond de Stille en Indische Oceaan garanderen. China voelt zich geviseerd en heeft al geïrriteerd gereageerd.

Ook Frankrijk is boos, want door het pact wordt een contract voor de bouw van Franse onderzeeërs voor Australië geschrapt. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian had het gisteren al over "een mes in de rug". "Wij hadden een vertrouwensrelatie met Australië opgebouwd en dat vertrouwen is geschonden", aldus Le Drian. "Zoiets doen bondgenoten elkaar niet aan." 

Ook de Europese Unie bleek officieel niet op de hoogte gebracht van de nieuwe alliantie. Dat zei vertegenwoordiger voor Europees buitenlands  beleid Josep Borrell gisteren. "Een akkoord van die omvang is niet eergisteren in elkaar gezet. Daar is tijd voor nodig. Maar wij werden niet geïnformeerd en niet geconsulteerd. En dat betreuren we", aldus Borrell.

Meest gelezen