Een vrijwilliger van de vogelbescherming raapte 226 dode vogels van de stoep rond het One World Trade Center in New York.

Honderden trekvogels slaan te pletter tegen wolkenkrabbers in New York

In de Amerikaanse stad New York hebben honderden trekvogels zich te pletter gevlogen tegen wolkenkrabbers. Dat meldt NYC Audubon, een plaatselijke organisatie voor natuurbehoud. Volgens experts zou een stevige tegenwind de trekvogels lager doen vliegen dan andere jaren tijdens de herfsttrek. Overdag kunnen ze het spiegelende glas niet goed zien en 's nachts raken ze in de war door de verlichting in de gebouwen.

De stoep rond het One World Trade Center lag volgens de vogelbescherming bezaaid met dode vogels. Een vrijwilliger van de vogelbescherming zegt op Twitter dat ze op een uur tijd al 226 exemplaren zou hebben opgeraapt. Er zouden ook minstens 77 nog levende dieren naar een opvangcentrum zijn gebracht voor verzorging. 

Tijdens de vogeltrek komt het wel vaker voor dat dieren tegen de hoge gebouwen van New York vliegen, maar nog nooit zo massaal als dit jaar. Volgens Christiaan Both, vogeltrekexpert van de universiteit van Groningen, komt dat door de stevige tegenwind waarmee de vogels dit jaar te kampen hebben. "Als trekvogels wind tegen hebben, vliegen ze lager dan wanneer ze wind mee hebben. Door de storm kwamen ze ter hoogte van de gebouwen uit", zegt Both tegen de NOS.

's Nachts speelt ook de verlichting in de gebouwen een rol. De vogels oriënteren zich op het licht van de maan en de sterren, maar omdat veel van de gebouwen 's nachts verlicht zijn, raken ze in de war. De vogelbescherming van New York roept  bedrijven dan ook op om het licht in hun kantoren 's avonds te doven. 

Meest gelezen