Archiefbeeld louter ter illustratie

Japanse boodschap in een fles na 37 jaar teruggevonden op Hawaï: "Nostalgische herinnering aan mijn schooltijd"

Op Hawaï is een boodschap in een fles teruggevonden, 37 jaar nadat die 6.000 kilometer verderop, in Japan, verstuurd was. In 1984 lieten schoolkinderen uit Choshi, ten oosten van Tokio, 750 glazen flessen met een boodschap erin te water. Het experiment maakte deel uit van een onderzoek naar zeestromingen. 

De laatste ontdekking van een van de boodschappen dateert ondertussen al van 2002. Die fles werd gevonden op het eiland Kikaijima, in het zuidwesten van Japan. Jun Hayashi, de onderdirecteur van de school die het experiment uitvoerde, reageert verrast in de Japanse krant Mainichi: "We dachten in 2002 dat het om de laatste fles zou gaan die ooit zou teruggevonden worden. We gingen er nooit van uit dat er 37 jaar na de feiten nog eentje zou opduiken."

Van de originele 750 flessen werden er ondertussen 51 teruggevonden op 17 verschillende plaatsen. Vooral in Japan zelf maar ook op de Filipijnen, in China en sommige boodschappen bereikten zelfs de westkust van de Verenigde Staten.

Het was de 9-jarige Abbie die de fles terugvond op het strand in "Hawaiian Paradise Park". In de fles zat een briefje geschreven in het Japans, Engels en Portugees waarin het experiment uitgelegd wordt en een contactformulier zo groot als een postzegel. Ze stuurde het contactformulier en een foto van haar met haar zus terug naar Japan waar het op 3 september aankwam.

Daar bracht het nieuws dat er opnieuw een boodschap gevonden was heel wat emoties los. Twee van de huidige studenten stuurden op hun beurt een dankbriefje en enkele souvenirs op naar Hawaï. "We willen de band die de flessenboodschap creëert over grenzen en tijd heen koesteren", klinkt het. Mayumi Kanda (54), een van de studenten die in 1984 deelnam aan het experiment reageerde ook: "Ik was verrast door het nieuws, het bracht enkele leuke nostalgische herinneringen aan mijn schooltijd terug. Dank aan iedereen die betrokken was." 

Abbie zelf heeft alleszins genoten van het hele avontuur. “Ik wil er nog een gaan zoeken", vertelt ze in de "Hawaii Tribune-Herald". Nieuwe flessen zal Abbie echter niet meer kunnen zoeken. De natuurwetenschappenclub van de Japanse school heeft in 2007 de activiteiten stopgezet. Buiten de fles op Kikaijima, waren er sinds 2000 geen boodschappen meer teruggevonden. De school voert dit soort experimenten ook niet meer uit omdat het te vervuilend is voor het milieu. 

Meest gelezen