Jonge boer uit Oudsbergen organiseert fakkeltocht uit protest tegen de wolf

Het protest van de landbouwers in Noord-Limburg tegen de wolven neemt toe: een jonge boer uit Oudsbergen wil volgende week vrijdag een fakkeltocht organiseren. Hij zegt te willen tonen hoeveel mensen in zijn omgeving tegen de wolf zijn.  

De afgelopen weken zijn in Oudsbergen enkele landbouwers en hobbyboeren getroffen door aanvallen van de wolven: enkele kleine pony's en een jonge koe werden gedood. 

Voor de jonge boer Jef Housen uit Oudsbergen is de maat vol. Hij heeft op zijn bedrijf ook schapen en koeien, en ook die lopen gevaar,  zegt hij.  De reacties van landbouwers en ook van de man in de straat hebben hem ertoe aangezet om een fakkeltocht te organiseren. Hij wil zo aandacht vragen voor de problemen die de wolf in Noord-Limburg veroorzaakt. 

Het beeld dat voor de aankondiging van de fakkeltocht gebruikt wordt is op zijn minst opvallend te noemen: een brandende wolf.  

Als ze kunnen garanderen dat alles op een veilige en serene manier wordt georganiseerd, zullen we onze goedkeuring geven

Marco Goossens, burgemeester Oudsbergen

De organisator vroeg nog geen toelating aan het gemeentebestuur, zegt burgemeester Marco Goossens (CD&V): “We hebben al contact gehad met de organisatie en verwachten dat ze spoedig een aanvraag zullen indienen. Begin volgende week zullen we met hen rond de tafel zitten en de aanvraag onderzoeken samen met de politiediensten. Als we de garantie hebben dat het event op een veilige en serene manier kan plaatsvinden, geven we hiervoor onze goedkeuring.” 

Correcte informatie is nu belangrijk

In het natuurhulpcentrum in Oudsbergen is er begrip voor de paniek bij de landbouwers. Frederik Thoelen: "Ik snap de paniek nu er ook enkele koeien zijn doodgebeten. Daarom is het belangrijk dat aan die landbouwers correcte informatie wordt gegeven door alle instanties. Ik kan me voorstellen dat je als landbouwer liever niet hoort dat je omheiningen moeten aangepast worden. Maar wolven vangen en verplaatsen of een wolf doodschieten is geen oplossing. Europa verbiedt dat en binnen de kortste keren zal zich hier een nieuwe wolf vestigen."  

Thoelen maakt een vergelijking met Duitsland waar ze de afgelopen jaren  met een gelijkaardige situatie geconfronteerd werden. "Als we nu kijken naar Oost-Duitsland: elke schapenhouder gaat daar nu een omheining zetten die wolfproof is. Het zijn nog altijd niet de grootste wolvenliefhebbers, maar die omheining, dat is daar de evidentie zelf."

Meest gelezen