Chris Stessens

Kempische gemeenten organiseren voor het eerst wedstrijd "Tegelwippen": zo veel mogelijk tuinen ontharden

Volgende week vindt voor het eerst in Vlaanderen een kampioenschap Tegelwippen plaatst. Verschillende Kempense gemeenten proberen zo veel mogelijk voor- en achtertuinen te ontharden ("tegels te wippen"). Het idee is uit Nederland komen overwaaien in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Het is de bedoeling om zo veel mogelijk verharding in voor- en achtertuinen weg te halen, om zo meer groen te creëren in de Kempen en wateroverlast tegen te gaan, zodat het water makkelijker in de grond kan sijpelen. Ook voor de biodiversiteit is ontharding belangrijk.

"Veel mensen hebben een te grote oprit die ze maar voor de helft gebruiken of een terras dat iets kleiner kan of een padje in hun tuin dat ze niet meer gebruiken. Elke kleine oppervlakte helpt om het water makkelijker te laten insijpelen", zegt Wannes Van Coillie van organisator TransLab K.

Veel mensen hebben een te grote oprit of een terras dat een stukje kleiner kan

Wannes Van Coillie, Translab K

"Naar mijn weten is het de eerste keer dat zo'n Kampioenschap Tegelwippen in Vlaanderen georganiseerd wordt. Het is uit Nederland komen overwaaien, daar hebben ze er al verschillende succesvolle edities opzitten", zegt Van Coillie.

Het Kampioenschap loopt vanaf 20 september tot 30 november, dat is ook een goede zaaitijd. De inwoners van Lille, Kasterlee, Nijlen en Neteland (dat zijn Herentals, Herenthout, Grobbendonk, Olen en Vorselaar) nemen het tegen elkaar en de rest van de Kempen op en dingen zo mee naar de Gouden Tegel.

De gemeente waarvan de inwoners de grootste oppervlakte ontharden, wint het kampioenschap. Meer info vind je op deze website.

Meest gelezen